Principalele misiuni ale structurilor MAI, în ultimele 24 de ore

Peste 100 de percheziții și 10 acțiuni operative efectuează, miercuri, 18 mai a.c., efectivele Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza mandatelor emise de magistrați, pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: criminalitate economică, investigații criminale și criminalitate organizată.

Într-unul dintre dosare, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timişoara şi Oradea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad, efectuează percheziții domiciliare, în județele Arad, Timiș, Cluj, Iași și Caraș-Severin pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de migranți și traficul de droguri de risc și de mare risc.

Din cercetări a reieșit că, în luna august 2021, în judeţul Timiş, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, format din 41 de membri, care ar fi acționat, până în prezent, în zona de vest a României, cu scopul de a săvârși infracţiunea de trafic de migranţi.

Astfel, membrii grupului infracţional ar fi racolat migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu, care după ce trecuseră ilegal frontiera României, dinspre Serbia și Bulgaria, se adăposteau în judeţul Timiş, în special în municipiul Timişoara. Migranții erau transportați până la frontiera de stat a României cu Ungaria, în judeţul Arad și apoi călăuziți de membrii grupului în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, destinaţiile finale ale migranţilor fiind Austria şi Germania.

Totodată, în perioada ianuarie-mai 2022, o parte dintre membrii grupului ar fi deţinut şi vândut, fără drept, droguri de mare risc (cocaină şi amfetamină) și droguri de risc (cannabis), consumatorilor din judeţele Arad, Timiş și Caraş Severin.

Într-un alt dosar, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Gorj –  Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, efectuează 27 de percheziții domiciliare, în județele Gorj, Giurgiu, Timiș, Alba, Suceava, Neamț, Iași, Olt, Dolj, Sibiu și municipiul București, în vederea documentarii activității infracționale a unor agenți economici și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare și reciclare de deșeuri.

Perchezițiile se derulează la sediile și punctele de lucru ale mai multor agenți economici, precum și la domiciliile unor persoane fizice, care, începând cu anul 2017 și până în prezent, ar fi dezvoltat un sistem de fraudare și inducere în eroare a operatorilor implicați în mecanismul de transfer al responsabilității stabilite în sarcina producătorilor de deșeuri din ambalaje, cauzând un prejudiciu de aproximativ 4.700.000 de lei.

În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost asigurarea unui climat normal de siguranță publică, prevenirea accidentelor grave, desfășurarea eficientă a controlului în punctele de trecere a frontierei și a intervențiilor în situații de urgență.

Efectivele MAI au intervenit la 4.337 de evenimente, 2.825 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.512 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 883 de posibile infracțiuni, peste 19% dintre acestea fiind din oficiu.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, marți, s-au dispus măsuri preventive pentru 83 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate de polițiști au fost identificați 54 de autori în 39 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 137 de autori de infracțiuni care au săvârșit 142 de fapte penale.

De asemenea, polițiștii au depistat 9 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Pe parcursul misiunilor desfășurate, ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 8.583 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,9 milioane de lei.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 731 de permise de conducere și au retras 286 de certificate de înmatriculare.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 187 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 26 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, pentru abaterile constatate, au aplicat 709 sancțiuni contravenționale în valoare de 175.800 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.183) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 81 pentru stingerea de incendii, 3 pentru descarcerare, 1 pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro–meteorologice periculoase.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 39 de persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 16 misiuni aero-medicale, fiind salvate 14 persoane aflate în situații de urgență.

Totodată, polițiștii au salvat o persoană aflată în situație critică.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.349 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 24.568 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 1.030 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 44,9%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 19.261 de mijloace de transport și 67.220 de persoane, dintre care 7.491 de cetățeni ucraineni.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut