Comunicat de presă

Astăzi, 09 iunie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a participat, la activitatea prilejuită de recepționarea primelor 10 autospeciale de stingere cu apă și spumă din cele 476, cu capacitate de 10.000 sau 4.000 l, pentru care au fost semnate, anul trecut, acordurile-cadru de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Cu această ocazie, ministrul Afacerilor Interne a transmis: „Încă de la preluarea mandatului meu, ca ministru al afacerilor interne, am susținut și am încurajat inițiative instituționale care au avut ca scop modernizarea dotărilor și creșterea gradului de siguranță al cetățenilor noștri (…) Cele 10 autospeciale destinate stingerii incendiilor sunt instrumente moderne și eficiente în lupta pompierilor cu timpul, întru-un domeniu în care deplasarea rapidă la solicitări și intervenția promptă sunt esențiale.”

Cele 10 autospeciale, cu capacitatea de 10.000 de litri, vor fi repartizate în județele Constanța (2), Prahova, Mureș, Maramureș, Ialomița, Tulcea, Iași, Galați, Brăila. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 1.698.368 de lei.

Un element de noutate al acestor mijloace tehnice îl reprezintă posibilitatea de a se alimenta cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri etc.), un real avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți.

Autospecialele au fost achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro.

„Nivelul de siguranță al comunităților și calitatea serviciilor furnizate cetățenilor crește cu fiecare nou proiect de acest fel. Domeniul situațiilor de urgență este unul sensibil și atipic, prin specificul activității, practic este zona în care se îndreaptă toată încrederea și speranța celor ajunși in situații dificile. Este firesc, de aceea, să oferim întreaga noastră susținere celor care au ales să-și riște propria siguranță pentru siguranța celorlalți, celor care luptă pentru viața semenilor lor. Este, cu atât mai mult, un act de responsabilitate și normalitate să investim în siguranța românilor și a României, într-o perioadă aparte, într-un context geopolitic extrem de complicat, ce reclamă adaptare rapidă și creșterea rezilienței tuturor sistemelor publice ”, a subliniat ministrul Lucian Nicolae Bode.

La evenimentul de astăzi au participat, de asemenea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat , precum și prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, general de brigadă Cristian Radu.

        


Alte articole:
Sari la conținut