Comunicat de presa

Structurile Ministerului Afacerilor Interne, la datorie pentru ca minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Andrei și de Ziua Națională a României să fie petrecută de români în condiții de siguranță.

 Începând de mâine, 30 noiembrie 2022, și până duminică, 4 decembrie 2022, la nivel național vor acționa peste 23.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și angajați de la alte structuri.

Eforturile structurilor MAI vor fi concentrate pe acțiunile de prevenire, fiind în același timp pregătite să intervină în sprijinul cetățenilor, în caz de necesitate.

Poliția Română va acționa pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Folosind aproape 4.000 de autospeciale, în medie, zilnic, aproape 8.200 de polițiști vor acționa în teren. Peste 5.100  de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, peste 1.500 sunt poliţişti de la rutieră, 564 de la transporturi și 983 sunt specialiști de la alte structuri.

Polițiștii rutieri vor acționa pe căile de acces ce converg spre zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, dirijarea, fluidizarea și controlul circulației pe principalele căi de comunicație spre și dinspre stațiunile turistice.

Pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care reprezintă un pericol pe drumurile publice, echipajele rutiere vor acționa cu aproximativ 300 de aparate radar, dar și cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de substanțe interzise la volan.

Pe principalele artere, în intervalele în care se preconizează un trafic intens, vor fi folosite elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviație, în funcție de condițiile atmosferice și de evoluția valorilor de trafic înregistrate.

Polițiștii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenuri de călători, în stații și triaje de cale ferată, aerogări şi de porturile de la Marea Neagră sau de la Dunăre.

IGSU va monitoriza permanent dinamica intervențiilor înregistrate la nivel național iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

Peste 4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

În acest sens, pompierii pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 autospeciale de stingere, 131 de mașini de descarcerare, precum și peste 440 de ambulanțe SMURD, printre care autospeciale pentru transport victime multiple, de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic.

Peste 3000 de jandarmi vor acționa zilnic pentru ca toate manifestările din spațiul public să se desfășoare în condiții de siguranță și fără incidente.

Jandarmii vor fi prezenți în principalele zone unde se vor organiza manifestări publice cu participarea unui public numeros, în special în zona bisericilor, în data de 30 noiembrie, când se va sărbători Sfântul Andrei.

De asemenea, peste 200 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică la Mănăstirea Sfântul Andrei din localitatea Ion Corvin, din județul Constanța, pe timpul pelerinajului de la Peștera Sfântului Andrei.

Totodată, echipajele de jandarmi vor fi prezente în toate zonele unde se vor desfășura manifestări de Ziua Națională a României, dar și în zona târgurilor de Crăciun care se organizează în mai multe localități din țară, printre care și în București.

La nivelul Poliției de Frontieră a fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor de călătorie în punctele de trecere, astfel încât, peste 3.700 de ofițeri și agenți vor desfăşura zilnic, la nivelul întregii ţări, misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Menţionăm faptul că, dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. Totodată,  vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi.

***

Pe timpul minivacanței vor fi organizate 1.470 de evenimente la care se preconizează prezența a peste 500 de mii de persoane.

Cu prilejul Zilei Naționale a României autoritățile centrale și locale vor organiza 337 de manifestări comemorative și ceremonii militare. Cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanți vor fi în București, Alba Iulia, Craiova, Cluj-Napoca și Timișoara.

Aproximativ 6.000 de cadre MAI cu peste 1.280 de mijloace tehnice vor participa la manifestările planificate pentru Ziua națională. La parada de 1 decembrie care va avea loc în Capitală vor participa 327 de efective cu 28 de mijloace. Totodată, în cadrul evenimentului va fi organizată o expoziție la care vor fi prezente 54 de cadre MAI cu 28 de mijloace tehnice și 2 câini de serviciu.

Pentru desfășurarea în siguranță a activităților dedicate Zilei Naționale structurile MAI vor fi în alertă la nivel național. Peste 1.500 de angajați MAI vor acționa doar în București.

Efectivele MAI vor fi prezente la toate evenimentelor publice organizate în aceste zile pentru protecția participanților și descurajarea comiterii de contravenții sau infracțiuni, dar și pentru a asigura o intervenție rapidă în cazul producerii unor incidente sau chiar a unor situații de risc pentru cetățeni.

De asemenea, polițiștii, în consultare cu organizatorii evenimentelor, vor impune restricții de circulație în zona de desfășurare și pe drumurile adiacente și vor îndruma conducătorii auto cu privire la rutele ocolitoare.

Recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență crescută atunci când se deplasează pe drumuri aglomerate, în zone montane sau în condiții meteorologice nefavorabile.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Detalii aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

25.628  de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

192 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

835 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut