Comunicat de presa

În conformitate cu Planul general de măsuri pentru sezonul rece și sărbătorile de iarnă, aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, începând de vineri, 30 decembrie a.c., peste 23.000 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor grave, desfășurarea eficientă a intervențiilor în situații de urgență și asigurarea fluenței tranzitului prin punctele de trecere a frontierei.

Peste 7.800  de polițiști, pompieri, jandarmi și efective de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică și măsurile de prevenire și intervenție în situații de urgență cu ocazia celor aproximativ 740 de manifestări publice care vor fi organizate în Noaptea de Revelion.

Facem apel la toți cei care vor participa la manifestările prilejuite de Anul Nou să nu consume băuturi alcoolice în spațiul public, să acorde o atenție deosebită copiilor, să se delimiteze de orice situație conflictuală sau de persoanele care provoacă violențe și să solicite sprijinul angajaților MAI aflați în apropiere, dacă observă orice încălcare a legii.

În ceea ce privește utilizarea materialelor pirotehnice, reamintim cetățenilor să folosească doar articole din categoria destinată publicului larg și care pot fi achiziționate legal de la operatori economici autorizați. Amestecurile pirotehnice trebuie utilizate numai după luarea tuturor măsurilor de protejare a persoanelor din jur, a bunurilor și a mediului.

În această perioadă, Poliția Română a intensificat acțiunile de prevenire și combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice, până în prezent fiind indisponibilizate peste 120 de tone de astfel de materiale.

În perioada următoare, pe cele mai solicitate artere, pentru a fluidiza traficul și pentru veni în sprijinul conducătorilor auto, vor fi prezenți, zilnic, aproximativ 1.500 de polițiști rutieri. Pe drumurile cu risc crescut de producere a unor accidente, echipajele Poliției Rutiere vor acționa cu 285 de aparate radar și cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau alte substanțe interzise la volan.

Polițiștii rutieri pot solicita sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație pentru monitorizarea celor mai circulate drumuri și identificarea rapidă a zonelor cu probleme.

De asemenea, alte 13 elicoptere sunt pregătite să sprijine celelalte misiuni ale structurilor MAI, precum cele de supraveghere a frontierei de stat, de salvare din zone greu accesibile sau de transport la unitățile medicale a persoanelor care au nevoie de asistență medicală de urgență.

Pe traseele și în stațiunile turistice de la munte, aproximativ 200 de jandarmi montani vor fi permanent pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate.

Recomandăm persoanelor care merg la munte, în aceste zile, să nu se aventureze pe trasee periculoase sau atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile.

În această perioadă, aproximativ 5.000 de pompieri sunt mobilizați pentru gestionarea situațiilor de urgență și a misiunilor medicale la care răspunsul va fi asigurat prin intermediul celor 620 de echipaje SMURD.

La rândul lor, polițiștii de frontieră se vor asigura că formalitățile din punctele de control se efectuează eficient și rapid, astfel încât cetățenii care tranzitează frontiera în aceste zile să-și poată continua deplasarea către destinații în cel mai scurt timp.

De asemenea, participanții la trafic pot consulta aplicația Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizați, în timp real, timpii de așteptare la controlul de frontieră în funcție de valorile de trafic prin punctele de trecere.

Sărbători în siguranță și un An Nou cu bucurii și împliniri !


Alte articole:
Sari la conținut