Comunicat de presă

Executivul a aprobat, astăzi, 31 ianuarie a.c., Ordonanța de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate.

Ordonanța inițiată de Ministerul Afacerilor Interne reglementează  înlocuirea actualei cărți de identitate, care se află în circulație din anul 1997 și care, în acest moment, nu mai prezintă securitatea cerută de normele în vigoare.

Actul normativ adoptat astăzi se înscrie între obiectivele urmărite prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C7 – Transformare Digitală,  iar pentru Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată au fost alocate 200 milioane euro. Operaționalizarea sistemului informatic de emitere și punere în circulație a documentelor electronice de identitate care să îndeplinească noile condiții de securitate și tehnologie reprezintă unul dintre obiectivele MAI în demersul îmbunătățirii, eficientizării și simplificării relației cetățenilor cu autoritățile publice.

De măsurile adoptate prin prezentul act normativ urmează să beneficieze minim 5 milioane de cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică, prin aceasta urmând a fi asigurată confidențialitatea și integritatea datelor personale.

Printre elementele de noutate este și implementarea procedurilor automate de preluare a informațiilor din Sistemul Informatic Integrat de Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.E.A.S.C.) sau din sistemul informatic administrat de ANCPI (ex. actul de proprietate).

De asemenea, va fi creată o mapă digitală în care se vor regăsi fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de cetățean pentru situații speciale, iar cu prilejul schimbării domiciliului nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate pentru titularul CEI, și implicit reluarea întregii proceduri.

Totodată, pentru minorii cu vârstă până în 14 ani pot fi emise cărți electronice de identitate opționale.

Ordonanța aprobată astăzi vizează aplicarea dispozițiilor cât mai favorabile pentru cetățean în sensul în care se solicită emiterea CEI cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condițiilor de vârstă pentru o  nouă categorie.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

28.439 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

151 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni, detalii aici

521 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic, vezi știrea aici

Peste 28.400 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore, detalii aici

Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore. Citiți aici

Activități de prevenire desfășurate la Festivalul CF MOTO DAYS ADVENTURE FEST de la Mioveni. Vezi aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Vezi aici

Sari la conținut