Comunicat de presă

În data de 08.05.2023 a avut loc Forumul ministerial cu tema: ”Către o utilizare țintită a relocării externe, admisiei umanitare și căilor complementare”, eveniment organizat de Comisia Europeană, în sistem videoconferință. România a fost reprezentată de domnul secretar de stat Alexandru MARCOCI.

Scopul dezbaterilor l-a reprezentat pregătirea discuțiilor Forumului la nivel de experți privind relocarea externă și admisia umanitară, care va avea loc în data de 10 mai a.c., când Comisia va lansa exercițiul de oferte de relocare externă pentru perioada 2024-2025.

Dezbaterile s-au concentrat, printre altele, asupra următoarelor aspecte: rolul relocării externe și a căilor legale de protecție în cadrul viitoarei politici europene privind migrația; alegerea strategică a noilor priorități geografice și perspectiva utilizării țintite a relocării externe; coridoarele umanitare, posibila utilizare strategică a acestora și sinergiile cu organizațiile societății civile; utilizarea strategică a relocării externe și a căilor legale de protecție.

Domnul secretar de stat Alexandru MARCOCI a subliniat eforturile susținute depuse de România de-a lungul anilor, pentru a contribui activ la programele globale de relocare externă și evacuare de urgență a persoanelor care au nevoie de protecție internațională.

Demnitarul român a făcut o prezentare a Centrului de Tranzit în regim de Urgență de la Timișoara, singura unitate funcțională de acest fel la nivel mondial, unde persoanele care au nevoie urgentă de relocare externă sunt evacuate, cu sprijin exemplar, în special, din partea ICNUR și OIM.


Alte articole:
Sari la conținut