Comunicat de presă

„Demersurile în domeniul apatridiei reflectă angajamentul nostru de a oferi oportunități reale pentru integrarea și participarea deplină a apatrizilor în societatea românească”, a declarat secretarul de stat pentru ordine și siguranță publică, chestor general de poliție Bogdan Despescu, cu ocazia Masei Rotunde privind Apatridia, organizată la inițiativa Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, marți, 14 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul a reunit toți actorii relevanți în acest domeniu: autorități naționale, organizații internaționale și organizații neguvernamentale.

Pe agendă s-au aflat subiecte de interes, precum Convențiile ONU privind apatridia, cadrul național referitor la cetățenie și apatridie, cele mai bune practici în procedurile de stabilire a apatridiei în Uniunea Europeană.

„Țara noastră este semnatară a Convenției din 1954 privind statutul apatrizilor și a Convenției din 1961 privind reducerea apatridiei, asumându-și cu toată seriozitatea responsabilitățile trasate prin cele două Convenții. În prezent, 288 de persoane apatride beneficiază de un permis de ședere pe teritoriul României. Dintre acestea, 113 sunt beneficiare de protecție internațională. Aceste cifre nu trebuie privite doar ca niște statistici goale: ele reprezintă oameni cu povești unice, cu aspirații și cu nevoi specifice. Prin acordarea permiselor de ședere și a protecției internaționale, oferim acestor persoane vulnerabile o șansă reală de integrare și participare activă în societatea noastră.”, a afirmat secretarul de stat Bogdan Despescu.

Secretarul de stat a subliniat faptul că, în practica națională, Ministerul Afacerilor Interne nu a întâmpinat dificultăți semnificative în gestionarea solicitărilor de azil ale apatrizilor, dovadă că eforturile și măsurile întreprinse sunt în concordanță cu nevoile și aspirațiile acestor persoane vulnerabile.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

334 de persoane salvate de angajații MAI, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Angajații MAI intervin în continuare în zonele afectate de inundații. Detalii aici

Recomandări generale pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice. Detalii aici

Rezultate înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut