Astăzi, 26 iunie 2020, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ion Marcel VELA, alături de E.S. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, domnul Adrian ZUCKERMAN, Ministrul Justiției, domnul Marian Cătălin PREDOIU, Procurorul General al României, doamna Gabriela SCUTEA și Secretarul de Stat Bogdan Despescu au făcut declarații de presă la sediul MAI, pe tema traficului de persoane din România.
Activitatea s-a desfășurat în contextul publicării raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii cu privire la evaluarea activității în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane în anul 2019.
Pe marginea acestui document, E.S. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București a declarat că anul trecut, eforturile de combatere a traficului de persoane a fost diminuat, numărul de urmăriri penale și condamnări pentru traficul de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară, însă evoluțiile actuale sunt pozitive.
Totodată, oficialul a precizat că are încredere în angajamentul acestui guvern de a eradica acest flagel din România: ”Astăzi, vă anunț cu mândrie că, în colaborare cu Poliția Română, forțele de ordine și procurorii, ne angajăm într-un nou program cu toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autoritățile române să pună capăt traficului de persoane. Dacă ești traficant de persoane te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare. Nu va exista un refugiu sigur pentru traficul de persoane. Nu în România, nu în Statele Unite, nu în Europa, niciunde!”
La rândul său, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel VELA, a precizat că deși de la începutul anului 2020 preocuparea tuturor autorităților a fost gestionarea situațiilor privind pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Interne și-a făcut datoria în tot ceea ce înseamnă combaterea și prevenirea traficului de persoane, subliniind buna colaborare dintre MAI și Ministerul Justiției, cu Ministerul Public, prin DIICOT, cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, precum și cu reprezentanții organizațiilor internaționale și ai societății civile care au manifestat preocupare și receptivitate în sensul identificării celor mai bune soluții.
La finalul activității, Ministrul Afacerilor Interne a precizat: Confirm încă o dată ceea ce am spus la începutul mandatului: ”Toleranță zero pentru de infracționalitate”. Guvernul Orban a confirmat până acum că a alocat cele mai mari resurse pentru mobilitate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne , iar cât de curând vă vom anunța și de cea mai mare achiziție pentru dotarea polițiștilor, dotare care s-a lăsat așteptată de mulți ani. Reforma în minister este o prioritate pentru ca acest minister, o instituție de elită a statului român să redevină acea instituție în slujba cetățeanului, respectată și apreciată.”
_____
În urma întâlnirii de lucru care au avut loc la începutul lunii iunie la sediul Ministerului Afacerilor Interne, între ministrul afacerilor interne, ministrul justiției și Procurorul General al României, s-a decis realizarea unui plan de măsuri, cu aplicabilitate urgentă, în care să fie prevăzute, ca ripostă la activitățile infracționale desfășurate de grupurile infracționale organizate, acțiuni operative concrete care să conducă la destructurarea rețelelor de trafic de persoane, trafic de droguri, precum și combaterea infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale.
În cadrul efortului de combatere a grupurilor infracționale organizate și a rețelelor de trafic de persoane, polițiștii și procurorii români vor coopera judiciar internațional cu colegii din statele partenere României și vor putea accesa, la cerere, sprijin tehnic și logistic din partea instituțiilor de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, partener strategic al României inclusiv din perspectiva aplicării legii, combaterii criminalității și respectarea statului de drept.