Echipa de salvare-căutare din cadrul MAI, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se întoarce în țară.

Echipa de salvare-căutare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trimisă de România în Albania, și-a îndeplinit misiunea și se întoarce în țară.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela: “Mulțumesc specialiștilor RO-USAR care au reprezentat cu cinste România, în efortul comun al statelor europene de a ajuta Albania”.

În urma ședinței de coordonare care a avut loc în 29 noiembrie, în Albania, la care a participat si adjunctul Ministrului de Interne de la Tirana, a fost declarată finalizată faza de căutare – salvare, având în vedere că nu mai sunt persoane dispărute. Astfel, echipele care au participat la intervenție au fost demobilizate.

În semn de recunoștință pentru efortul salvatorilor români, ministrul apărării din Albania a venit în baza operațională a echipei de salvare- căutare pentru a mulțumi personal specialiștilor trimiși de la București.

Salvatorii români revin la București chiar de Ziua Națională a României, mâine, 1 decembrie, cu două aeronave ale Ministerului Apărării Naționale.

Reamintim că 52 de pompieri, acreditați de către ONU pentru misiuni internaționale, patru câini pregătiți pentru salvarea de vieți omenești și doi voluntari specializați în dresajul canin au intervenit în zona orașului Durres alături de echipe din Grecia, Croația și Turcia.

Echipa, condusă de colonelul Vasile Pirtea, a început operațiunile de căutare-salvare în noaptea de marți spre miercuri, imediat după ce a ajuns în Albania.

Pompierii-salvatori au acționat sub coordonarea autorităților locale, fiind solicitați pentru căutarea-salvarea unor posibili supraviețuitori aflați sub dărâmăturile clădirilor prăbușite în urma cutremurului care a avut loc marți dimineață.

Specialiștii români au extras de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite trei corpuri neînsuflețite care au fost preluate de autoritățile locale. Cu toate că operațiunile au fost îngreunate de replicile care au urmat seismului din dimineața zilei de 26 noiembrie, echipa de salvare-căutare s-a confruntat cu una dintre cele mai dificile misiuni ce le putea pune oricând viața în pericol, au acționat cu mult curaj și responsabilitate și au dovedit,încă o dată, ca pompierii-salvatori sunt niște eroi oriunde s-ar afla.

Specialiștii români au fost alertați și în urma altor replici care au urmat cutremurului, dar în urma deplasării în locurile menționate de oficialii albanezi nu au mai fost identificate alte victime.

Autoritățile locale albaneze au confirmat că nu mai există persoane dispărute dintre locatarii clădirilor unde au intervenit salvatorii din România și s-a procedat la strângerea echipamentelor și revenirea în baza de operații pentru refacerea capacității operaționale.

În urma activării mecanismului de protecție civilă europeană, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, cu acordul Premierului Ludovic Orban, la solicitarea domnului Președinte Klaus Iohannis de implicare de urgență a țării noastre pentru a oferi sprijin și ajutor autorităților albaneze, a trimis echipa de salvare-căutare RO-USAR din cadrul MAI.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

18 percheziții, în cinci dosare penale care au ca obiect infracțiuni economice, detalii aici

Aproape 26.000 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

233 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni, vezi știrea aici

23 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI, în ultimele 24 de ore, detalii aici

Peste 110 percheziții domiciliare pentru combaterea infracțiunilor grave efectuate de polițiști, detalii aici

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, citește aici

Acțiune coordonată, pentru combaterea criminalității economico-financiare, detalii aici

Întâlnire oficială între ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și ambasadoarea Enkeleda Mërkuri, pentru consolidarea cooperării româno-albaneze, citește aici

HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne a atins aproximativ 9 milioane de accesări, detalii aici

Întâlnirea Viceprim-ministrului Cătălin Predoiu cu Ambasadorul Belgiei și Șefi de Misiuni UE la București, detalii aici

Sari la conținut