Efectivele MAI au fost la datorie de Crăciun: 16.797 de misiuni de ordine publică și 8.352 de intervenții în situații de urgență. Peste 160 de persoane salvate

Datorită măsurilor luate la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a mobilizării efectivelor din teren, pe parcursul minivacanței de Crăciun nu au fost înregistrate incidente de o gravitate deosebită, în planul menținerii ordinii publice, fiind menținut climatul normal de siguranță publică.

Misiunile din aceste zile s-au desfășurat, în sistem integrat, în baza Planului general de măsuri aprobat la nivelul conducerii ministerului și au fost adaptate punctual, în funcție de evoluția situațiilor operative din teren.

Aproximativ 24.400 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați, zilnic, pe timpul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Crăciunului.

Astfel, în intervalul 22 – 26 decembrie 2023, polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră și angajații altor structuri ale MAI au acționat pentru prevenirea și combaterea infracționalității, asigurarea ordinii publice și a fluenței traficului pe principalele drumuri și autostrăzi, precum și a intervenției rapide în situațiile de pericol pentru cetățeni.

Efectivele de ordine publică au efectuat, în medie zilnică, 3.360 de intervenții, iar structurile pentru situații de urgență au desfășurat, în medie zilnică, 1.670 de intervenții (dintre care 1.380 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 90 pentru stingerea de incendii).

Structurile MAI au avut în atenție stațiunile turistice și locurile unde au fost organizate evenimente publice, precum Târguri de Crăciun, dar și lăcașurile de cult unde a fost prezent un număr semnificativ de credincioși.

Cele mai importante manifestări din punct de vedere al numărului de participanți au avut loc în localitatea Drăgănești-Vlașca din jud. Teleorman (Mănăstirea Pantocrator – 28.500 de persoane  în data de 26.12.2023), în Municipiul București ( Piața Constituției – 20.000 de persoane pe 24.12.2023) și în  Municipiul Brașov ( Piața Sfatului – 7.500 de persoane pe 24.12.2023).

Pe timpul asigurării măsurilor de ordine publică a fost constatată o singură infracțiune și au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.800 lei.

La nivel național, efectivele MAI au fost sesizate cu privire la producerea a aproximativ 4.807 de infracțiuni, peste 800 de infractori fiind prinși în flagrant. Numărul infracțiunilor comise cu violență a scăzut cu 20% față de anul precedent, fiind înregistrate 40 de astfel de fapte comparativ cu anul 2022.

Totodată, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.125.209 lei.

Și în această perioadă creșterea gradului siguranței rutiere și asigurarea fluenței traficului au fost printre principalele priorități ale Ministerului Afacerilor Interne. Aproximativ 1.400 de polițiști rutieri au acționat, zilnic, pe cele mai aglomerate artere rutiere și în punctele cu grad crescut de producere a unor accidente, fiind constatată o scădere cu 54,8% a numărului accidentelor rutiere grave față de anul precedent.

Au fost reținute 2.081 de permise de conducere dintre care 57 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în creștere cu 53,6% față de anul precedent.

De asemenea, 1.020 de certificate de înmatriculare au fost retrase.

În minivacanța de Crăciun, au fost zilnic de serviciu 5.000 de pompieri militari, care au gestionat 8.352 de situații de urgență, în creștere cu 8 % față de anul trecut. Cele mai multe misiuni desfășurate în perioada 22-26 decembrie a.c.  au fost pentru acordarea asistenței medicale. Pompierii au intervenit pentru stingerea de 448 de incendii, în creștere cu 18% față de anul trecut.

Din cauza fenomenelor hidro-meteorologice din această perioadă, s-au înregistrat efecte nedorite în 52 de localități din 19 județe și în municipiul București, unde s-a intervenit pentru degajarea a 86 de copaci și a 6 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, îndepărtarea unor elemente de construcție de la 9 imobile, fiind avariate 9 case și 16 autovehicule, cât și pentru deblocarea unui autoturism blocat în zăpadă. De asemenea s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o casă, 3 curți și un beci/subsol.

Structurile Inspectoratului General de Aviație au executat 44 de misiuni pentru situații de urgență și 5 misiuni pe ordine publică.

Pe timpul minivacanței de Crăciun, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost cele de la granița cu Ungaria, unde s-a înregistrat un trafic de aproximativ 500.000 de persoane și 165.000 mijloace de transport. Zilnic, frontiera de stat a fost tranzitată, în medie, de 240.000  persoane cu 60.000 de mijloace de transport.

Structurile MAI rămân mobilizate în continuare pentru ca cetățenii să se bucure în siguranță de Sărbătorile de iarnă, inclusiv cei 514.595 de români care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ștefan. La mulți ani!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut