Evaluarea activității desfășurate și a rezultatelor obținute de Jandarmeria Română în anul 2020

Astăzi, 19 februarie a.c., în prezența ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, a fost prezentat bilanțul activității din anul 2020. Un an complicat în care a trebuit să răspundem rapid și eficient multiplelor provocări cauzate de contextul pandemic.

Pe tot parcursul anului 2020, prin acțiunile întreprinse, Jandarmeria Română și-a orientat efortul către consolidarea siguranței publice, oferind de fiecare dată un răspuns adaptat și eficient la solicitările cetățenilor  și la nevoile comunității.

În acest context, ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, a adresat mulțumiri jandarmilor pentru activitatea desfășurată în anul 2020:

Dumneavoastră, alături de polițiști, pompieri, medici și paramedici ați fost chiar de la început în prima linie. Vă felicit pentru profesionalismul de care ați dat dovadă, atât în perioada stării de urgență, cât și acum, în perioada stării de alertă și sunt convins că nicio zi nu a fost ușoară. V-ați adus din plin aportul la efortul comun de prevenire și combatere a răspândirii SARS-COV-2. Am convingerea că românii au înteles că am fost cu toții de aceeași parte a baricadei, luptând cu un inamic invizibil și foarte periculos. Ați avut un rol crucial în contextul provocărilor specifice migrației prin acordarea unui sprijin foarte important și altor structuri specializate în gestionarea acestui fenomen.

La rândul său, inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Alin-Ionel Mastan s-a adresat celor prezenți, concluzionând: ”Pentru noi, anul 2020 a fost unul dinamic, cu multe oportunități și provocări, care au solicitat la maximum capacitatea operațională și de adaptare a instituției noastre. Am fost mai prezenți în stradă, pentru a oferi mai multă siguranță cetățenilor (…)

Este momentul unei ample dezbateri pentru un pachet legislativ în domeniul ordine și siguranță publică, cu garanții constituționale pentru cetățeni și de protejare a personalului propriu, adaptat la ceea ce trăim astăzi. Legislația în vigoare a fost adoptată acum 30 ani și realitățile sociale s-au schimbat radical”

***

Info background

 În anul 2020, structurile Jandarmeriei Române au constatat aproape 20 de mii de infracțiuni (4.239 independent, iar 15.134 în cooperare cu poliția), fiind identificați 19.769 de autori.

Dintre cele peste 260 de mii de sancțiuni contravenționale aplicate anul trecut, aproape jumătate au fost avertismente, măsurile având un pronunțat caracter preventiv.

Pe tot parcursul anului trecut, structurile specializate au executat peste 33 de mii de mandate de aducere.

În condițiile unei dinamici accelerate a cerințelor, asigurarea personalului pentru îndeplinirea tuturor misiunilor a constituit o provocare, mai ales că anul trecut a fost înregistrat un deficit considerabil de personal (peste 3.600 de oameni) și efectele pandemiei nu au ocolit jandarmii (au fost peste 5.800 de cazuri de izolare/carantinare timp de 14 zile).

În anul 2020 a fost înregistrată o creștere cu aproape 180.000 a numărului de  misiuni de menținere a ordinii publice, față de anul precedent, misiuni ce au fost executate integrat cu Poliția. Totodată, pe parcursul anului trecut, au crescut cu 17.000 misiunile în cooperare, dintre acestea cele mai multe fiind cu: unitățile de Parchet, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, Direcția Națională Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție sau Autoritatea Națională a Penitenciarelor. De asemenea, am colaborat cu Inspectoratul General de Imigrări și Poliția de Frontieră pentru gestionarea fluxurilor migratorii ilegale din vestul tării.

În condițiile cu totul speciale ale anului 2020, Jandarmeria a obținut realizări semnificative în domeniul cooperării internaționale:

  • ocuparea, în premieră, a funcției de vizibilitate de director adjunct pentru pregătire din cadrul Comandamentului General al misiunii sub egida NATO RSM Afganistan, de către un ofițer jandarm român;
  • acceptarea Jandarmeriei Române ca membru de tip C în cadrul Comisiei Internaționale de Salvare Alpină, după 2 ani de la primele demersuri efectuate de instituția noastră;
  • desfășurarea Cursului Superior Internațional, cu prezența efectivă la Școala de Aplicație a 5 stagiari străini din Republica Moldova, Ucraina, Madagascar, Mali și Tunisia.

În anul 2020, Jandarmeria a continuat să aibă o contribuție importantă la îndeplinirea asumărilor de securitate internaționale ale României prin participarea la 2 misiuni sub egida ONU și una sub egida UE.

Pe timpul executării misiunilor de pază, supraveghere și intervenție la conductele magistrale de transport produse petroliere, jandarmii au înregistrat următoarele rezultate:

  • au fost constatate 147 de infracțiuni (155 de autori), fiind recuperați000 litri de produse petroliere;
  • au fost aplicate 485 de sancțiuni contravenționale (în valoare de 2.055.050 lei);
  • au fost legitimate 466 de persoane;
  • au fost controlate 179 de autovehicule;
  • au fost descoperite 5 atacuri la instalații de distribuție;
  • s-a acționat pentru asigurarea măsurilor la 20 de avarii tehnologice.

La nivelul dispeceratului de monitorizare a transportului și securității surselor radiologice de mare activitate au fost evaluate și rezolvate 7.251 de evenimente.

Intervenția pentru salvarea persoanelor aflate în pericol sau care aveau nevoie de sprijin a presupus angrenarea unor resurse umane și materiale semnificative, fiind înregistrate peste 26.000 de solicitări de ajutor.

Prioritățile anului 2021 sunt:

  • extinderea monitorizării video în misiunile de pază ale Jandarmeriei Române, măsură asumată de către Guvernul României prin Programul de guvernare
  • digitalizarea, care trebuie să vizeze toate palierele activității;
  • modernizarea bazelor de pregătire, astfel încât acestea să ofere condiții de antrenament integrat pentru toate structurile ministerului;
  • continuarea celor 16 lucrări de investiţii începute în anii anteriori pentru consolidarea şi modernizarea spaţiilor de lucru şi îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire;
  • cooperarea interinstituțională cu partenerii noștri reprezintă, de asemenea, un deziderat important pentru acest an. Prin aceasta ne dorim să intensificăm, alături de colegii de la Poliția Națională, acțiunile ce vizează siguranța cetățenilor și oprirea activităților ilicite din domeniul silvic.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Verificări ale polițiștilor de la Autostrăzi, pentru siguranța traficului

Opt camioane încărcate cu materiale de cazarmament pregătite pentru sprijinirea comunităților din județul Galați

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Bărbat bănuit de furtul unui autoturism, prins în flagrant de polițiștii Capitalei

Pompierii își sporesc capacitatea de intervenție în județul Galați

Sari la conținut