Forțele Ministerului Afacerilor Interne acționează constant în sprijinul cetățenilor din zonele afectate de inundații

Forțele Ministerului Afacerilor Interne acționează constant în sprijinul cetățenilor din zonele afectate de inundații. Peste 22.000 de pompieri, polițiști, jandarmi și angajați ai IGAv au acționat zilnic, cu peste 9000 de mijloace tehnice de intervenție, pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și limitarea efectelor fenomenelor naturale

 

În ultimele trei zile, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat în 155 localități, din 22 de județe, afectate de efectele ploilor abundende și ale inundațiilor.

Forțele MAI au acționat pentru evacuarea apei din 95 case, 1.107 curți, 514 beciuri și subsoluri, 25 anexe gospodărești, 13 instituții publice și agenți economici, decolmatarea a 2 poduri.

 

Traficul rutier a fost temporar afectat pe 9 drumuri naționale, 6 drumuri județene și 2 drumuri comunale.

 

În perioada 18-20 iunie, meteorologii au emis 22 avertizări de COD ROȘU, 26 de COD PORTOCALIU și  2 atenționări de COD GALBEN, vizând fenomene meteorologice periculoase imediate.

 

De asemenea, în intervalul de referință au fost emise 9 avertizări și atenționări de fenomene hidrologice ce au cuprins 3 COD ROȘU, 3 COD PORTOCALIU și 3 COD GALBEN.

 

Având în vedere amploarea situației, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a dispus activarea grupelor operative în fiecare județ afectat și manevre de forte și tehnică la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din județele în care nu s-au înregistrat efecte în sprijinul zonelor afectate.

 

Cele mai afectate județe sunt Caraș – Severin, Timiș și Hunedoara.

Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 20 iunie, avertizare de COD PORTOCALIU pentru Moldova, Maramureș, Transilvania, Dobrogea, local în Muntenia și în nordul Crișanei, precum și în zonele montane.

În aceste zone, în intervalul 20 iunie, ora 12:00 – 21 iunie, ora 06:00, vor cădea cantități de apă însemnate și va fi instabilitate atmosferică accentuată.

Potrivit meteorologilor, în zonele și perioadele menționate, se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50 până la 80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

De asemenea, în intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00, este valabilă o avertizare de COD GALBEN, pentru județele Arad, Timiș, Caraș- Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Giurgiu, Ilfov și pentru București.

 

În aceste zone vor fi fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20 până la 25 l/mp și pe arii restrânse 40 până la 50 l/mp.

 

Și în aceste zile peste 24.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (peste 9.500 de polițiști, aproximativ 5.400 de pompieri și peste 9.600 de jandarmi) acționează la nivel național pentru sprijinirea populației și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice.

 

 

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut