Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară

În acest final de săptămână, Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus desfășurarea unor acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a nu permite desfășurarea unor activități care ar duce la creșterea numărului de infectări cu noul tip de coronavirus.

 

Acțiunile s-au desfășurat la nivel național, în sistem integrat, pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă la terase, baruri, cluburi în aer liber, pe plaje, activități în general unde este semnalată prezența unui public numeros.

 

În total au fost verificate 4.052 de societăţi comerciale, fiind identificate 42 de unități economice, care nu respectau măsurile stabilite pentru această perioadă.

 

Au fost aplicate 11 sancțiuni operatorilor economici pentru organizarea de activități în spații închise, publice sau private, pentru care sunt instituite interdicții și restricții. Valoarea amenzilor este de peste 10.000 lei.

 

De asemenea s-au aplicat două avertismente unor persoane fizice pentru că au participat la activități pentru care sunt în vigoare interdicții și restricții.

 

328 de sancțiuni în valoare de aproximativ 40.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

19 sancțiuni în valoare de 21.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea, iar 9 sancțiuni în valoare de 4.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de amenajare a teraselor referitoare la distanțarea fizică și locul prevăzut la mese.

 

De asemenea, s-au aplicat 344 de sancțiuni la Legea 61/1991, în valoare de aproape 100.000 de lei, precum și alte 260 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 560 de mii de lei, pentru diverse alte nereguli.

 

Polițiștii efectuează cercetări pentru 5 infracțiuni: 3 pentru port fără drept de obiecte periculoase,  una pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului și una pentru evaziune fiscală.

 

Misiunile de verificare și control s-au desfășurat pe parcursul a două zile, vineri – 19 iunie, respectiv sâmbătă 20 iunie.

 

La aceste activități au participat peste 3. 000 de polițiști și 540 de jandarmi, precum și aproximativ 570 de polițiști locali, 79 de reprezentanți ai Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, 58 de reprezentanți ai Ministerului Sănătății și 65 de reprezentanți ai Ministerului Muncii.

 

 

În Capitală, în noaptea de 20 spre 21 iunie, în intervalul orar 21.30 – 02.00 au avut loc 9 controale la cluburile și restaurantele din zona Parcului „Regele Mihai I”, fiind aplicate 23 de sancțiuni contravenționale în valoare peste 170 de mii de lei, astfel:

 

– 12 sancțiuni în valoare de  10.700 lei  pentru nerespectarea legislației privind paza bunurilor și protecția persoanelor;

– 5 sancțiuni în valoare de  77.000 lei pentru nerespectarea regulilor de protecție a consumatorilor;

– 3 sancțiuni în valoare de  43.500 lei pentru  abateri de la normele din domeniul sănătății publice;

– O sancțiune pentru nerespectarea legislației privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun;

– 2 sancțiuni în valoare de  40.000 lei pentru activități comerciale ilicite.

 

La aceste acțiuni au participat 81 de polițiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliție a Municipiului București de la Serviciul de Ordine Publică, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Poliția Sectoarelor 1- 6, precum și 5 polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și 13 luptători din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

 

La controale au fost cooptați și 6 inspectori ai Direcției de Sănătate Publică, 12 inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, 6 inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului București, precum și 4 comisari din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor București care au verificat respectarea măsurilor ce trebuie aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid 19.

 

 

În cadrul acțiunii ordonate de conducerea MAI la nivel național au avut loc și activități preventive de informare, dar și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, în mijloacele de transport în comun.

 

Aceste activități au fost desfășurate în principal de către personal din cadrul structurilor de poliție locală.

 

În urma acțiunilor la care au participat peste 4000 de poliţiști locali, au fost aplicate 28 de sancțiuni, în valoare de 2.000 lei, pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecţie de către conducătorul auto și 179 de sancțiuni, în valoare de 11.200 lei, pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecţie, de către pasageri.

 

12 avertismente au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de separare fizică a spaţiului destinat conducătorului mijlocului de transport sau nepăstrarea liberă a primului rând de scaune.

 

Patru sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a monta în locuri vizibile destinate pasagerilor, postere/autocolante/afişe care să cuprindă recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19.

 

 

Doresc să fac o precizare:

cu privire la imaginile apărute în spațiul public referitoare la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară în zona unei unități de alimentație publică din județul Constanța, Corpul de control al Ministrului se va deplasa mâine în acest județ pentru a verifica modul de aplicare a Planului de măsuri ordonat în videoconferința de săptămâna trecută.

 

 

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt  priorități pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus ca acest tip de misiuni să fie desfășurate permanent în această perioadă pentru a proteja oamenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.

 

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare socială pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gn3ucMWWcNk

https://www.youtube.com/watch?v=gn3ucMWWcNk


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu prilejul Zilei Eroilor, detalii aici 

Percheziții într-un caz de trafic de migranți, detalii aici 

Prin intermediul serviciului de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte, în perioada 03.06.2024-09.06.2024, au fost efectuate programări pentru 25.470 persoane

Polițiștii de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile pentru trecerea frontierei pentru peste 151.400 de persoane. Detalii aici

Pompierii militari au asigurat intervenția la peste 1.800 situații de urgență înregistrate în întreaga țară.

Bărbat reținut pentru 24 de ore. Acesta a fost prins în flagrant delict, la intrarea în țară, cu 17 pistoale, calibru 9 mm și muniție  fără acte de proveniență

23.214 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

125 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni, vezi aici știrea

Sari la conținut