Întâlnire oficială între ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și ambasadoarea Enkeleda Mërkuri, pentru consolidarea cooperării româno-albaneze

În data de 24 mai 2024, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a avut o întrevedere cu E.S. Enkeleda Mërkuri, ambasadoarea Republicii Albania la București.

În cadrul discuțiilor, cei doi demnitari au evocat viziunile similare ale celor două părți, pe teme de interes la nivel regional și european, plecând de la legăturile istorice, tradiționale, care creează o fundație solidă de dezvoltare pe viitor.

Oficialul român a subliniat relațiile foarte bune care există între cele două ministere, la nivel politic și tehnic, contactele active pe diferite subiecte de interes comun, exprimând interesul pentru intensificarea cooperării polițienești, schimbului de date și informații în vederea combaterii criminalității organizate, cu accent pe traficul de droguri. A subliniat că relațiile româno-albaneze în domeniul afacerilor interne au înregistrat o dinamică ascendentă în ultima perioadă, cei doi miniștri având o întrevedere oficială în cadrul segmentului la nivel înalt al Comisiei ONU privind Stupefiantele (CND), organizat în perioada 14-15 martie 2024 la Viena.

Combaterea traficului de droguri reprezintă principala prioritate a MAI în acest moment, fiind lansate sute de operațiuni pentru anihilarea rețelelor care pun în pericol, prin acțiunile lor, viitorul unei generații. Ministrul Predoiu a subliniat că subiectul, fiind un fenomen transnațional, este extrem de sensibil și la nivelul UE, fiind abordat în diferite formate, Președinția belgiană lansând recent Alianța Porturilor, inițiativă prin care se încearcă intensificarea luptei împotriva traficului de droguri. Succesul este garantat dacă îmbunătățim cooperarea, prin constituirea de echipe comune de investigații, formate din profesioniști din ambele ministere. În acest context, s-a agreat organizarea, în perioada următoare, a unei întâlniri operative la nivelul șefilor de Poliție Națională din cele două țări.

Excelența sa, doamna ambasador, a mulțumit pentru cooperarea exemplară între cele două ministere, amintind faptul că Albania se află în plin proces de negociere pentru aderarea la UE și solicitând sprijinul României pentru îndeplinirea criteriilor tehnice și alinierea legislației cu acquis-ul comunitar. A transmis aprecierea pentru susținerea țării noastre în parcursul european al Albaniei și pentru interesul permanent de a promova stabilitea și dezvoltarea în regiunea Balcanilor de Vest.

A amintit, totodată, că România este un partener important în regiune, formatele de cooperare regională în care cele două state activează și a subliniat necesitatea dezvoltării de noi oportunități și sinergii prin intermediul acestor platforme. A exprimat satisfacția pentru dezvoltarea afacerilor și turismului, transmițând aprecierea pentru menținerea ritmului alert al dezvoltării relațiilor bilaterale din ultima perioadă.

Ministrul Predoiu a dat asigurări că țara noastră va continua să susțină eforturile Albaniei, prin transfer de expertiză, know-how, sprijin pentru pregătirea resurselor umane, dar și dezvoltarea de proiecte comune sub umbrela UE. A mai adăugat că un alt domeniu în care Albania poate fi parte a soluției la nivel european este combaterea migrației ilegale, un subiect care se regăsește de manieră recurentă pe agenda europeană. Doamna ambasador a punctat că Albania are experiența unei cooperări foarte bune cu Italia, Franța, Olanda în acest domeniu și a exprimat dorința de a intensifica cooperarea și cu România, pe acest palier.

Domnul viceprim-ministru a amintit și necesitatea finalizării demersurilor de restituire, către statul român, a Casei Iorga din Saranda și a subliniat dorința autorităților române de a soluționa, amiabil, această chestiune de interes pentru Romania.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut