Întrevedere bilaterală, în sistem videoconferință, a ministrului Ion Marcel Vela cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson

Astăzi, 21 februarie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o videoconferință a Ministrului Afacerilor Interne, domnul Ion Marcel Vela, cu comisarul european pentru afaceri interne, doamna Ylva Johansson.

Discuția a avut loc în vederea elaborării de către Comisia Europeană a unui nou Pact privind Migrația și Azilul, liniile sale directoare urmând a fi finalizate după consultările bilaterale cu statele membre ale UE și cu Parlamentul European.

În acest sens, schimbul de opinii purtat de cei doi interlocutori a punctat aspecte legate de managementul frontierelor externe ale UE, rolul și importanța solidarității și a responsabilității în materie de azil, abordarea relației cu statele terțe, precum și de  returnarea și readmisia cetățenilor statelor terțe, care nu se califică pentru o formă de protecție internațională pe teritoriul Uniunii.

Ministrul Afacerilor Interne a exprimat sprijinul României pentru eforturile Comisiei Europene de a regândi arhitectura sistemului de migrație și azil la nivel european, pe baza unei soluții care să reflecte pozițiile naționale și interesele Uniunii  și care să reclădească încrederea între statele membre.

De asemenea, au fost abordate și alte subiecte care fac parte din portofoliul comisarului european pentru afaceri interne, respectiv aspecte vizând funcționarea spațiului Schengen. În discuții s-a făcut referire și la obiectivul României de a adera la spațiul Schengen, ocazie cu care comisarul european a transmis sprijinul executivului european pentru atingerea acestui obiectiv.

Ministrul a adresat doamnei Ylva Johansson invitația de a face o vizită în România, ocazie cu care ar putea vizita Centrul Operațional de Coordonare din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Centrul de Tranzit în Regim de Urgență, de la Timișoara.


Alte articole:
Sari la conținut