Măsuri pentru asigurarea ordinii și siguranței publice și intervențiile în situații de urgență pe timpul sărbătorilor de iarnă și în sezonul rece

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a aprobat Planul General de măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor în contextul sărbătorilor de iarnă și pe timpul sezonului rece, adaptate pe fiecare structură în funcție de domeniul de activitate.

Principalele misiuni ale structurilor MAI

Astfel, principalele sarcini trasate instituțiilor subordonate MAI sunt următoarele:
⮚ Jandarmeria și poliția organizează filtre rutiere și acțiuni comune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul forestier, alături de alte structuri competente, din afara Ministerului Afacerilor Interne.
⮚ Desfășurarea de acțiuni pentru verificarea transportului public de persoane și a stării tehnice a vehiculelor cu scopul prevenirii producerii unor accidente grave, care pot duce la pierderea de vieți și la rănirea gravă a unor persoane.
⮚ Intensificarea controalelor în târguri de sezon, piețe agroalimentare și centre comerciale alături de direcțiile sanitar-veterinare, pentru a împiedica vânzarea unor produse care pot pune în pericol sănătatea oamenilor.
⮚ Combaterea contrabandei cu produse și a evaziunii fiscale, fenomene care cunosc o intensificare în perioada sărbătorilor de iarnă.
⮚ Asigurarea asistenței medicale de urgență în zonele în care se desfășoară activități cu public numeros.

Rezultate obținute în ultima săptămână

Astfel, ca urmare a punerii în practică a măsurilor amintite, în ultima săptămână au acționat zilnic, în medie, pentru asigurarea ordinii și siguranței publice peste 9.000 de polițiști și aproximativ 2.000 de jandarmi.

Poliția Română a constatat 5.072 de infracțiuni. Au fost prinse în flagrant delict 580 de persoane de către polițiști și 89 de către jandarmi. Au fost depistate 83 de persoane urmărite național sau internațional și s-au dispus măsuri preventive pentru 311 persoane.

La frontiera de stat nu s-a permis intrarea în țară a 144 cetățeni străini și nu s-a permis ieșirea din România a unui număr de 68 cetățeni din diferite motive legale. Totodată, polițiștii de frontieră au depistat 108 migranți ilegali și au fost reținute, în vederea confiscării, bunuri în valoare totală de 3.471.613 lei.

În ceea ce privește acordarea asistenței medicale de urgență, au fost 9.500 de intervenții, cu o medie de peste 1.300 de intervenții pe zi.

Pompierii au efectuat 804 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au fost identificate 113 obiective, care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Au fost aplicate 2.348 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.123.601 lei.

Lupta contra criminalității organizate, prioritate pentru MAI

O atenție deosebită a fost acordată combaterii criminalității organizate.

Astfel, în perioada 2-11 decembrie, au fost efectuate 33 de acțiuni operative, vizând domenii precum combaterea traficului cu droguri, combaterea finanțării terorismului și spălării banilor, combaterea criminalității informatice și combaterea traficului de persoane.

În cadrul acestor acțiuni, au fost organizate 134 de percheziții domiciliare pentru documentarea activității infracționale. De asemenea, sunt cercetate 116 persoane, dintre care 36 au fost reținute și arestate preventiv și 12 plasate sub control judiciar.


Alte articole:
Skip to content