Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a condus, în această seară, o ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a condus, în această seară, o ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Având în vedere codurile și avertizările emise de meteorologi, ministrul afacerilor interne a cerut structurilor MAI și autorităților locale din zonele aflate sub avertizare să fie pregătite pentru intervenție.

Astfel, aproximativ 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu peste 9.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației afectate de fenomenele meteorologice severe din zonele pentru care s-a emis avertizare de cod Roșu, Portocaliu sau Galben.

De asemenea, în urma analizării situației operative, la nivelul MAI s-a dispus realizarea manevrei de forțe și mijloace către 6 județe ( BR, BZ, CT, GL, TL și VN).

Totodată, s-a dispus întrunirea în ședințe extraordinare a Comitetelor pentru Situații de Urgență​ de la nivelul a 29 județe (AG, AB, BC, BR, BN, BV, BZ, CL, CS, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IL, MM, MS, NT, PH, SB, SV, TL, TR, VL, VN, VS) și municipiul București și a fost luată măsura activării grupelor operative pentru toate județele aflate sub avertizare cod Portocaliu sau Roșu.

Poliția să fie prezentă în trafic, pentru fluidizare. Acolo unde se impune, segmentele de drum să fie închise, dar cu informarea prealabilă a populației. Vă solicit să asigurați permanența la primării, să identificați spații de cazare pentru persoanele aflate în dificultate, să monitorizați persoanele aflate în stare de risc, mă refer inclusiv la oamenii fără adăpost și să luați măsurile necesare pentru a evita situații de pierderi de vieți omenești”, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, în timpul ședinței CNSSU.

Ministerul Afacerilor Interne va monitoriza situația la nivel național prin Centrul Național de Conducere Integrată, care va fi completat cu grupa operativă de la IGSU și va colabora cu toate celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

***

Menționăm că a fost emisă o avertizare meteorologică Cod Roșu, valabilă în intervalul 05.02.2020, ora 18.00 – 06.02.2020, ora 08.00, de viscol puternic și vizibilitate redusă spre zero. În zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov și Buzău vântul va sufla tare, va fi viscol puternic, iar vizibilitatea redusă spre zero. Fenomene asemănătoare vor afecta județele Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea.

Pentru intervalul 06.02.2020, ora 08.00 – 06.02.2020, ora 15.00 a fost emisă avertizare meteorologică Cod Galben, de intensificări ale vântului și zăpadă spulberată, pentru sud-estul țării.

Avertizarea meteorologică Cod Portocaliu, valabilă în intervalul 06.02.2020, ora 08.00 – 06.02.2020, ora 12.00, de intensificări susținute ale vântului și ninsoare viscolită și spulberată a fost emisă pentru estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde vântul va continua să prezinte intensificări, iar în Carpații Meridionali și de Curbură, va viscoli zăpada.

Recomandăm cetățenilor să se intereseze din timp asupra prognozei meteo, să respecte indicațiile transmise de autorităţi și să circule cu autoturismele echipate corespunzător.


Alte articole:
Sari la conținut