Efectivele Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, organizează, marți, 28 iunie a.c., 7 acțiuni operative în cadrul cărora efectuează 198 de percheziții pentru combaterea faptelor ilegale din mai multe domenii, precum combaterea criminalității organizate și criminalității economice, regimul armelor, explozibili și substanțe periculoase.
Într-unul dintre cazuri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului European (EPPO), desfășoară o operațiune pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în fraudarea de fonduri europene și naționale și spălare de bani.
Prejudiciul estimat până la acest moment este de peste 5 milioane de euro.
În cadrul acestei acțiuni, se desfășoară 160 de percheziții domiciliare în România și Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și la sediile unor instituții publice.
Ancheta vizează un grup infracțional organizat, care, din 2017, ar fi înființat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut, în mod fraudulos, finanțare europeană și națională.
Pentru implementarea proiectelor și obținerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziții de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăți care nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate și pe care tot ele le-ar fi controlat.
Totodată, în cele mai multe dintre situații, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleași utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.
În ultimele 24 de ore, structurile MAI au continuat misiunile pentru menținerea ordinii și siguranței publice, pentru prevenirea și combaterea infracționalității de orice fel, dar și pentru supravegherea și controlul frontierei de stat și gestionarea situațiilor de urgență.
Astfel, structurile operative ale MAI au intervenit la 4.767 de evenimente, 3.138 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.629 circumscrise situațiilor de urgență.
Luni, la nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 959 de posibile infracțiuni, peste 15% dintre acestea fiind din oficiu. De asemenea, s-au dispus măsuri preventive pentru 56 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate de polițiști au fost identificați 35 de autori în 28 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 143 de autori de infracțiuni care au săvârșit 139 de fapte penale.
Tot ieri, polițiștii au depistat 20 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Pe parcursul misiunilor desfășurate, ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 7.251 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,4 milioane de lei.
Polițiștii rutieri au continuat, în ultimele 24 de ore, acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. Astfel, în urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 454 de permise de conducere și au retras 222 de certificate de înmatriculare.
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 128 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 33 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, pentru abaterile constatate, au aplicat 488 de sancțiuni contravenționale în valoare de 213.000 lei.
Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.384) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, iar 91 pentru stingerea de incendii.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvată o persoană.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 18 misiuni aero-medicale, fiind salvate 16 persoane aflate în situații de urgență.
Au fost emise 16 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.358 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 43.209 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 393 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 36,1%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 23.455 de mijloace de transport și 99.534 de persoane, dintre care 10.215 de cetățeni ucraineni.