Rezultate ale acțiunilor angajaților MAI pentru verificarea măsurilor luate de autorități în contextul pandemiei COVID-19

Peste 16.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanți ai altor instituții au continuat ieri, 24 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară, acțiuni care au presupus verificarea a aproape 4.400 de operatori economici și peste 78.000 de persoane.

Astfel, angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu autoritățile locale, au verificat, 4.442 de operatori economici, 172 de operatori de transport persoane, aproximativ 9.300 de locații obiective de interes (inclusiv 3.609 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum și 78.875 de persoane.

Ca urmare a acestor verificări au fost aplicate 6.348 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.474.240 lei.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, situații în care au fost aplicate 5.333 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.029.640 de lei.

Totodată, au fost aplicate 1.008 sancțiuni, în valoare de 441.100 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

De asemenea, au fost întocmite 2 dosare penale, în care sunt cercetate 7 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

La acțiunile de control au participat efective MAI care au beneficiat de sprijinul polițiștilor locali și al angajaților de la ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

În ceea ce privește linia telefonică TEL VERDE au fost primite opt apeluri telefonice dintre care unul s-a confirmat, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a trei județe.

Măsuri de acest fel, având ca scop protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Reamintim, totodată, că respectarea măsurilor luate de autorități pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19 precum și o conduită socială responsabilă sunt condiții esențiale pentru limitarea răspândirii acestui virus.

Dintre recomandările autorităților în acest sens amintim: evitarea zonelor aglomerate, a contactului direct cu alte persoane, evitarea atingerii suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, evitarea călătoriilor cu mijloace de transport în comun aglomerate, păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane.

Mulțumim operatorilor economici din industria HORECA și angajaților acestora care respectă normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu Sars-CoV-2, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.

* * *

În plus față de misiunile curente, ieri, 24 ianuarie, efective ale Ministerului Afacerilor Interne au participat și la acțiuni pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral pentru alegerea primarului în localitatea Moldova Nouă din județul Caraș-Severin.
Astfel, peste 120 de polițiști și jandarmi au îndeplinit misiuni pentru menținerea sau asigurarea ordinii și siguranței publice în zona localurilor secțiilor de votare, au însoțit personalul care transporta urnele mobile și au răspuns la sesizările primite. Pe durata desfășurării acestei zile nu au fost înregistrate evenimente deosebite, până la ora încheierii votului – ora 21.00, nefiind rapoarte incidente la niciuna dintre cele 12 secții de votare.
Conform legislației în vigoare, după încheierea votului, efectivele MAI au asigurat paza și protecția la sediul Biroului Electoral de Circumscripție Moldova – Nouă, respectiv sediul Primăriei Moldova – Nouă.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Cercetați pentru înșelăciune, fals și bancrută frauduloasă, cu prejudiciu de peste 2,2 milioane de lei. Detalii aici

27 de percheziții, într-o cauză penală privind obținerea ilegală de fonduri. Citiți mai mult

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia acordării Emblemei de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne handbaliștilor CS Dinamo, pentru câștigarea Campionatului, a Supercupei României, a Cupei României, precum și pentru calificarea în premieră la turneul Final Four, European League. Detalii aici

Percheziții într-un caz de comerț ilegal cu tutun. Detalii aici

Performanță remarcabilă a handbaliștilor de la CS Dinamo. Detalii aici

Aproape 146.000 de persoane şi peste 52.000 de mijloace de transport care au tranzitat, ieri, fro­ntiera națională. Detalii aici 

Aproape 29.000 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

164 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

30 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Aproape 190 de percheziții domiciliare pentru combaterea infracțiunilor grave efectuate de polițiști. Detalii aici

Sari la conținut