România ajută Albania

În urma dezastrului din Albania, astăzi a fost activat mecanismul de protecție civilă europeană. În cursul acestei dimineți, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel VELA, l-a înștiințat pe Premierul României, Ludovic ORBAN, și a discutat cu Președintele Klaus IOHANNIS despre situația creată la nivel european.

Domnul Președinte Klaus IOHANNIS a solicitat implicarea de urgență a României pentru a oferi sprijin și ajutor autorităților albaneze în urma situației dramatice generate de seria de cutremure care a lovit această țară.

În această după-amiază, cu acordul Primului – Ministru, echipa de salvare-căutare RO-USAR a unității speciale a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condusă de către colonelul Vasile PIRTEA, a decolat spre Tirana cu două aeronave C 130 Hercules puse la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale, inclusiv pentru transportul celor 12 tone de echipamente necesare intervenției.

Echipa este formată din 52 de pompieri – salvatori, autorizați de către Organizația Națiunilor Unite pentru asemenea misiuni, patru câini pregătiți pentru salvarea de vieți omenești și doi voluntari specializați în dresajul canin.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel VELA, și Ambasadorul Albaniei la București, Excelența Sa Ilir TEPELENA,  au fost prezenți la Baza Aeriană 90 Otopeni pentru a saluta, la decolarea spre Tirana, echipa care va reprezenta România în acțiunile de salvare din Albania.

***

Asistenţa umanitară acordată de România reprezintă asistenţa de urgenţă furnizată statelor în caz de dezastre cu scopul atenuării consecinţelor asupra victimelor. Echipele de salvare și echipamentele sunt permanent gata de acțiune, pentru a oferi răspunsuri rapide din partea UE în întreaga lume.

Echipa românească de căutare-salvare este certificată INSARAG de nivel mediu (RO – USAR), iar membrii echipei sunt în măsură să gestioneze consecinţele unui cutremur major. Pentru salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături, salvatorii sunt pregătiți să intervină cu echipamente specifice pentru crearea de breşe în elementele constructive din beton sau cărămidă în plan orizontal sau vertical, sprijinirea elementelor constructive care ameninţă prăbuşirea, respectiv, ridicarea şi mutarea elementelor de construcţie care încarcerează victimele.

Certificarea unei astfel de echipe derivă din necesitatea armonizării capabilităţilor naţionale de răspuns la dezastre cu standardele internaţionale (ONU şi UE), România fiind, în egală măsură, un stat ce a beneficiat de sprijin internaţional, dar care a şi oferit asistenţă celorlalte ţări afectate de dezastre.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

18 percheziții, în cinci dosare penale care au ca obiect infracțiuni economice, detalii aici

Aproape 26.000 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

233 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni, vezi știrea aici

23 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI, în ultimele 24 de ore, detalii aici

Peste 110 percheziții domiciliare pentru combaterea infracțiunilor grave efectuate de polițiști, detalii aici

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, citește aici

Acțiune coordonată, pentru combaterea criminalității economico-financiare, detalii aici

Întâlnire oficială între ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și ambasadoarea Enkeleda Mërkuri, pentru consolidarea cooperării româno-albaneze, citește aici

HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne a atins aproximativ 9 milioane de accesări, detalii aici

Întâlnirea Viceprim-ministrului Cătălin Predoiu cu Ambasadorul Belgiei și Șefi de Misiuni UE la București, detalii aici

Sari la conținut