Ședință în sistem videoconferință pentru gestionarea misiunilor efectivelor MAI, în contextul sărbătorilor de iarnă

Astăzi, 23 decembrie, la sediul MAI, în prezența prim-ministrului României, domnul Nicolae CIUCĂ, a avut loc o ședință în sistem videoconferință la care au participat conducerea Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanții prefecturilor, precum și reprezentanții structurilor centrale și teritoriale din MAI, în cadrul căreia au fost prezentate teme de interes pentru buna gestionare a activității efectivelor MAI, în contextul Sărbătorilor de iarnă.
Întâlnirea de astăzi a vizat mai multe paliere, precum: gestionarea corespunzătoare a activităților specifice sărbătorilor de Crăciun și trecerii în Noul An, desfășurarea tuturor activităților necesare menținerii climatului de ordine și siguranță publică, în corelare cu evoluția situației operative, acordarea unei atenții sporite întregului ansamblu de măsuri pentru prevenirea/limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum și asigurarea mecanismelor necesare unui răspuns adecvat, în contextul unor eventuale situații de urgență.
Redăm, în continuare, declarația ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Nicolae BODE:
“Am convocat această ședință de lucru astăzi, în această formulă, pentru a analiza împreună stadiul pregătirilor de sărbători. Urmează o perioadă foarte solicitantă având în vedere că aria de responsabilități a devenit mai complexă. Și când spun mai complexă, mă refer la gestionarea situației de la frontiere, respectiv la noile reguli impuse ca urmare a introducerii PLF–ului și verificarea respectării măsurilor de carantinare.
Înainte de a aborda modul de desfășurare si organizare a activităților de verificare a respectării măsurilor de carantinare, doresc să transmit un mesaj foarte clar de mobilizare către toate structurile MAI din teritoriu, pentru a face față provocărilor din această perioadă. Vă solicit să puneți în aplicare, cu maximă responsabilitate, planurile de măsuri adoptate la nivelul MAI și a instituțiilor subordonate ce vizează această perioadă de final de an.
Este important ca și această perioadă să fie gestionată în condiții optime, ținând cont de contextul special caracterizat de continuarea luptei împotriva pandemiei.
Astfel, acțiunile dumneavoastră trebuie să se concentreze pe 4 direcții pe care le consider prioritare.
În ceea ce privește gestionarea corespunzătoare a activităților specifice sărbătorilor de Crăciun și trecerii în Noul An și aici mă refer la evenimente publice specifice sărbătorilor de iarnă și finalului de an (târgurile de Crăciun, sărbătorile religioase prilejuite de nașterea Domnului, Revelionul), vă solicit să dispuneți măsurile necesare pentru creșterea vizibilității și asigurarea unei prezențe active atât a forțelor de ordine publică, în perimetrul stradal, precum și a structurilor de poliție rutieră, pentru fluența și siguranța traficului rutier, pe principalele artere, cunoscute cu trafic intens.
În planul siguranței rutiere, asigurați-vă că există stocuri de materiale antiderapante și utilajele de intervenție sunt funcționale, iar personalul este la datorie. Verificați stadiul încheierii contractelor de deszăpezire de la nivelul întregii rețele rutiere de pe teritoriul județului. Păstrați permanent legătura cu administratorii drumurilor, cu structurile locale ale ministerelor cu responsabilități (MS, MTI, MApN, etc.), cu unitățile administrativ teritoriale și cu furnizori de utilități si servicii publice (energie electrică, gaze, apă).

De asemenea, este importantă desfășurarea tuturor activităților necesare menținerii climatului de ordine și siguranță publică, în corelare cu evoluția situației operative.

Astfel, se impune să aveți în vedere inclusiv prevenirea producerii de aglomerări în spațiul public, având în vedere specificul manifestărilor cetățenilor, de a petrece în grupuri mari, în perioada sărbătorilor de iarnă și mai ales în noaptea dintre ani. O atenție deosebită trebuie acordată stațiunilor montane.

Totodată, trebuie să aveți în vedere manifestările publice circumscrise dreptului la liberă exprimare. Trebuie să vă asigurați că acestea se desfășoară pașnic și civilizat, în acord cu cadrul legal în vigoare. Este vitală adaptarea dispozitivelor, pentru asigurarea unei reacții imediate.

Continuați și intensificați derularea de acțiuni specifice de verificare a respectării prevederilor cadrului normativ incident, în domeniul comercializării și folosirii materialelor pirotehnice.

Este necesară și acordarea unei atenții sporite întregului ansamblu de măsuri pentru prevenirea/limitarea răspândirii noului virus SARS-CoV-2, cu accent pe continuarea demersurilor pentru asigurarea respectării, de către cetățeni, a normelor de protecție sanitară, cu accent pe evenimentele private, ce presupun aglomerări de persoane.
Prefecții au un rol foarte bine definit în ceea ce privește coordonarea activităților și intervențiilor legate de combaterea pandemiei la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență, aflate conform prevederilor legale sub coordonarea DSU.
Cei doi ani de pandemie ne-au arătat că actuala arhitectura instituțională funcționează într-o manieră coordonată și integrată la nivel național, iar rezultatele au fost pozitive, aspect remarcat ca atare de către delegațiile străine cu care am interacționat.
Participarea și colaborarea tuturor structurilor și instituțiilor cu responsabilități în domeniul medical, al situațiilor de urgență, al serviciilor de ordine publică este foarte importantă. De aceea, vă solicit foarte ferm să întăriți structurile de coordonare și să colaborați mai strâns cu direcțiile de sănătate publică, în această perioadă, pentru implementarea foarte urgentă a măsurilor transmise de către Ministerul Sănătății.
De asemenea, vă rog să sprijiniți completarea cu personal care are pregătire medicală a structurii CJCCI-urilor, astfel încât să se asigure, în mod permanent, posibilitatea coordonării activităților medicale la nivelul județului, precum și menținerea legăturilor operative cu structura de coordonare medicală a CNCCI.
Ne aflăm într-o perioadă de acalmie dar aceste măsuri sunt necesare pentru a răspunde eficient în fața provocărilor viitorului val pandemic, care din estimările specialiștilor va avea un impact mai mare comparativ cu valul patru.
Totodată, se impune asigurarea tuturor mecanismelor necesare unui răspuns adecvat, în contextul unor eventuale situații de urgență și aici mă refer la monitorizarea în permanență a evoluției condițiilor meteorologice, în vederea gestionării eventualelor situații de urgență și acordării de sprijin cetățenilor aflați în nevoie.
În acest sens, solicit o atenție sporită la fenomenele de tip now-casting.
Luați din timp legătura cu autoritățile locale pentru a verifica funcționarea liniilor de comunicații. Este esențial ca avertizările emise de meteorologi să ajungă cât mai repede la nivelul primăriilor, iar populația să fie anunțată din timp în legătură cu producerea unor fenomene periculoase sau cu eventualele restricții de circulație ce ar putea fi impuse.
În ceea ce privește verificarea respectării măsurilor de carantinare volumul de muncă este unul consistent și vă solicit să acordați o atenție deosebită raportărilor zilnice, astfel încât acestea să reflecte cu exactitate situația din teren .
Analizând datele observăm că media zilnică a persoanelor carantinate venite din afara țării este de aprox. 14% din totalul celor care au intrat în țară în ultimele 7 zile. Să nu uităm că la acestea se adaugă persoane deja carantinate la nivel național, ceea ce ridică numărul total, doar în momentul de față, la peste 100.000 de persoane care intră în aria de verificare a structurilor MAI.
Chiar dacă în ultimele 3 zile observăm o descreștere a ratei de carantinare pentru persoanele care intră in țară, aș vrea să subliniez că în ultimele 7 zile am avut medii zilnice ale persoanelor carantinate situate între 11% și 18%, ceea ce nu este puțin deloc.
Pe situațiile pe care le avem până astăzi estimăm că numărul celor carantinați la nivel național va depăși 115.000 de persoane, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile MAI.
La nivel național, procentul de persoane aflate în carantină care au fost verificate este de aprox. 60%. Însă nu pot să nu remarc că sunt multe județe precum Vaslui, Galați, Argeș, Cluj, Ilfov, Iași, Sibiu, Municipiul București cu procente sub 50%.
Vă solicit să vă organizați exemplar și să planificați temeinic acțiunile în teren, astfel încât să activitatea de control să fie îmbunătățită substanțial.
În acest sens, vreau să amintesc că au fost trasate în sarcina dumneavoastră o serie de măsuri de îndeplinit și vă cer tuturor o mai bună mobilizare în realizarea verificărilor persoanelor carantinate.
Acolo unde constatați abateri de la lege vă solicit să luați cu mai mare fermitate măsurile care se impun. Nu uitați că prin acțiunile voastre protejați sănătatea publică și contribuiți la reducerea presiunii pe sistemul sanitar.
La nivelul fiecărui județ coordonarea acestor acțiuni este în responsabilitate prefecților.
Conform planului de măsuri organizatorice aveți obligația să stabiliți, zilnic, responsabilități pentru verificarea persoanelor față de care s-a dispus măsura carantinării, astfel încât la finalul unei zile să existe la nivel național imaginea corectă, din punct de vedere a persoanelor verificate, raportat la numărul total al persoanelor carantinate.
Vă rog să acordați o atenție deosebită pregătirii logistice în ceea ce privește carantina instituționalizată și aici mă refer la asigurarea spațiilor de cazare, a transportului și a hranei. Acționați integrat și colaborați cu autoritățile locale pentru identificarea acestor spații care trebuie să fie decente în ceea ce privește condițiile de locuit.
Mă aștept ca în fiecare județ să existe o bună colaborare între toți factorii responsabili în gestionarea problematicilor expuse in această ședință și mă refer aici atât la structurile teritoriale ale MAI, dar și la reprezentanți ai altor autorități sau la autoritățile locale. Unde această colaborare nu funcționează raportați pe cale ierarhică disfuncționalitățile pentru identificarea rapidă a celor mai bune soluții.

A fost un an dificil pentru fiecare dintre noi, structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost în prima linie atât în lupta împotriva COVID-19, concomitent cu asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, respectiv gestionarea situațiilor de urgență.
Vreau să profit de această ocazie pentru a vă mulțumi pentru implicare și să vă spun că cetățenii se bazează pe dumneavoastră. De aceea trebuie să vă îndepliniți în continuare misiunile în mod eficient, responsabil și profesionist. Prioritatea noastră, a autorităților, este să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor, astfel încât activitățile cotidiene să se desfășoare fără probleme.
Aș vrea să vă transmit dumneavoastră cât și celor din subordine multă sănătate, decizii înțelepte și putere de a depăși orice obstacol!”.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut