Comunicat de presă

Astăzi, 28 iunie a.c., ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Nicolae BODE, a avut o întrevedere, la sediul MAI, cu doamna Věra JOUROVÁ, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru Valori și Transparență. Întrevederea a avut loc în contextul vizitei oficiale derulate în România de către doamna Jourova, în perioada 27-28 iunie 2022, care a inclus întâlniri cu Președintele României, Prim-ministrul Guvernului României și alți oficiali ai statului român.

În deschidere, ministrul afacerilor interne a ținut să sublinieze că ne aflăm într-un context internațional complicat, marcat de agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, eveniment care a schimbat contextul european și internațional de securitate.

Astfel, vicepreședintele Comisiei Europene a exprimat admirația pentru modul în care autoritățile române gestionează criza generată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și a menționat că România este într-o situație specială și merită toate felicitările în acest sens. Totodată, a menționat importanța sprijinului pe care MAI îl acordă funcționării EPPO, precum și gestionării situațiilor în care jurnaliștii au fost amenințați sau intimidați.

În ceea ce privește sprijinul acordat de România pentru investigațiile EPPO, ministrul afacerilor interne a subliniat că România se află printre primele state membre ale Uniunii Europene care au convenit să avanseze și să stabilească o colaborare mai strânsă cu acest organism. De asemenea, a comunicat oficialului european faptul că în perioada imediat următoare vor fi detașați polițiști în cadrul structurii de parchet special destinată sprijinirii activității EPPO. Totodată, a prezentat și exemple concrete privind activitățile derulate de polițiști români sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European.

Referitor la managementul refugiaților din Ucraina și măsurile de integrare a acestora, ministrul afacerilor interne a menționat că la nivelul MAI au fost întreprinse acțiuni concrete, atât în planul asistenței umanitare, cât și în ceea ce privește asigurarea securității la frontiere, dar a ținut să precizeze că efortul de sprijinire a refugiaților ucraineni este substanțial, în continuă desfășurare, și implică resurse importante din partea statului. De asemenea, a subliniat implicarea exemplară, alături de instituțiile statului român, a societății civile și a mediului privat.

În final, cei doi oficiali au convenit să continue cooperarea foarte bună de până în prezent, în domeniile pe care le gestionează.

 DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 27.500 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

În cursul zilei de ieri au fost gestionate 4.749 de evenimente, detalii aici

30 persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI, în ultimele 24 de ore, citește aici

Peste 700 de șoferi au fost scoși din trafic, în ultimele 24 de ore, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, detalii aici

HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne a atins aproximativ 9 milioane de accesări, detalii aici

Întâlnirea Viceprim-ministrului Cătălin Predoiu cu Ambasadorul Belgiei și Șefi de Misiuni UE la București, detalii aici

Sari la conținut