Comunicat de presă

Aproximativ 26.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, nivel național, pentru a asigura ordinea publică și măsurile de prevenire și intervenție în situații de urgență în contextul manifestărilor publice organizate de Revelion.

Astfel, în noaptea dintre ani nu au fost înregistrate evenimente deosebite care să perturbe climatul de ordine și siguranță publică.

În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Structurile MAI au intervenit la 4.416 de evenimente, 2.987 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.429 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 797 posibile infracțiuni, aproape 25% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 17 persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 11 autori în 7 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, echipajele de poliție au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 218 autori de infracțiuni, care au săvârșit 203 fapte penale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 338 permise de conducere și au retras 84 certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 3.600 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 9 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 15 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.000 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.150) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență,101 pentru stingerea de incendii și 8 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 9 persoane.

La rândul lor, polițiștii au salvat 2 persoane aflate în situații critice.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 12 misiuni aero-medicale, fiind salvate 10 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 102.729 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 7 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 32,5%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 10.493 de mijloace de transport și 48.784 de persoane, dintre care 4.439 cetățeni ucraineni.

Mulțumim cetățenilor pentru modul responsabil în care au înțeles să se petreacă aceste Sărbători, dar și polițiștilor, polițiștilor de frontieră, pompierilor, jandarmilor și celorlalte efective ale Ministerului Afacerilor Interne pentru profesionalismul de care au dat dovadă și de această dată.


Alte articole:
Sari la conținut