Comunicat de presă

În contextul minivacanței prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, au fost dispuse măsuri pentru protejarea cetățenilor și prevenirea evenimentelor grave.

Aproximativ 23.000 de polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri vor fi mobilizați, în fiecare zi, la nivelul întregii țări și vor acorda o atenție suplimentară zonelor aglomerate, precum stațiunile turistice și spațiile în care vor fi organizate evenimente publice.

Conform estimărilor, în toată țara vor avea loc peste 130 de manifestări la care vor participa aproximativ 90.000 de persoane, cele mai importante evenimente, din punct de vedere al numărului de persoane prezente, urmând a fi organizate în Municipiul Iași și în Municipiul Focșani, cu câte 5.000 de participanți. De asemenea, festivități militare și religioase unde se estimează participarea unui număr mare de persoane vor avea loc în Sibiu, Cluj și Craiova.

În această perioadă, peste 1.500 de polițiști rutieri vor acționa, în medie, zilnic, pe căile de acces ce converg spre zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, dirijarea, fluidizarea și controlul circulației pe principalele căi de comunicație.

De asemenea, polițiștii vor fi prezenți în trenurile de călători, în stații și triaje de cale ferată, aerogări, precum și în porturile de la Marea Neagră sau de la Dunăre pentru protejarea cetățenilor.

12 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație vor fi disponibile pentru a desfășura misiuni în comun cu celelalte structuri operative ale MAI și pentru a executa misiuni SMURD.

La rândul lor, aproximativ 4.900 de pompieri cu peste 3.600 de mijloace tehnice vor fi la datorie în această minivacanță.

În stațiunea Păltiniș, din județul Sibiu a fost operaționalizat un punct de lucru cu activitate temporară care să asigure intervenția imediată în cazul producerii unor situații de urgență în proximitatea pârtiei de schi.

La nivel național, peste 190 de jandarmi montani  vor fi de serviciu în aceste zile pentru a putea interveni în sprijinul turiștilor care întâmpină probleme pe munte.

La datorie în această perioadă sunt și polițiștii de frontieră, aproximativ 3.700 de efective acționând în punctele de trecere deschise traficului internațional pentru a asigura un control eficient și operativ. De asemenea, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi vor fi folosite inclusiv stații mobile de control.


Alte articole:
Sari la conținut