Discursul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, cu ocazia evenimentului dedicat sărbătoririi a 200 de ani de existență a Poliției Române

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a participat astăzi, 25 martie, la evenimentul dedicat sărbătoririi a 200 de ani de existență a Poliției Române.
Cu această ocazie, ministrul a transmis:

„Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Prim-Ministru al Guvernului României,
Doamnă și domnule președinți ai Comisiilor de Apărare din Senat și Camera Deputaților,
Domnilor Viceprim-miniștri și miniștri,
Domnule consilier prezidențial,
Stimați reprezentanți ai corpului diplomatic,
Distinsă audiență,
Dragi colegi,

Evenimentul de astăzi are o însemnătate specială pentru noi toți, pentru România și pentru români.
Și când spun acest lucru, mă raportez la importanța pe care o are Poliția Română în arhitectura sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.
Aniversăm două secole de existență a celei mai importante structuri din ansamblul structurilor MAI, instituția care veghează și asigură siguranța și protecția cetățenilor și a comunităților. Sunteți parte emblematică din Ministerul Afacerilor Interne care este, fără doar și poate, una dintre cele importante instituții din arhitectura statului român pe timp de pace.
Vorbim, astăzi, despre o structură puternică și eficientă, o structură europeană și modernă care și-a făcut și își face datoria indiferent de provocările istoriei.
Și, pentru că am amintit de istorie, actualul context geopolitic ne demonstrează nu numai că istoria se poate repeta, dar ne arată și partea ei întunecată.
Constatăm cu indignare și regret că există, din păcate, lideri care nu și-au asumat lecțiile trecutului, care nu au învățat nimic din ororile și urmările unor conflicte armate și au ales un drum absurd, un drum al conflictului nelegitim care distruge destine și deviază popoare de la parcursul lor firesc spre libertate și democrație.
Am încredere că învingători sunt cei care au ales să construiască viitorul țărilor lor pe principii solide: libertate, suveranitate, stabilitate, siguranță. Lupta lor pentru apărarea acestor valori este lupta noastră și a întregii comunități internaționale!
În aceste vremuri, în care cu toții suntem solidari cu cei afectați de cea mai mare criză umanitară de la cel de-al doilea război mondial încoace, Poliția Română este parte în acest efort guvernamental comun și integrat, scriind noi pagini de istorie alături de celelalte structuri ale MAI, implicate în gestionarea acestei crize.
Sunt pe deplin convins că nu doar în acest context agitat, dar și pe viitor dumneavoastră, polițiștii, vă veți ridica la standardele impuse de rolul social fundamental pe care îl aveți: acela de a asigura un serviciu public de încredere și de calitate, prin care ne garantați siguranța și liniștea!
Activitatea dumneavoastră presupune continuitate, iar polițiștii devotați acestei profesii și-au făcut datoria indiferent de timpurile istorice pe care le-am traversat.
Ultimii doi ani au fost marcați de o perioadă dificilă care a impus necesitatea desfășurării de către structurile Ministerului Afacerilor Interne a unor activități suplimentare față de misiunile curente.
În ciuda responsabilităților suplimentare, a fost o perioadă în care v-ați achitat foarte onorabil de misiunile încredințate, ați demonstrat mult curaj și adaptabilitate. După această lungă etapă pandemică ne-am fi dorit liniște pentru a ne putea aduna forțele și a continua cu mai multă energie procesul de modernizare instituțională.
Însă, la timpuri noi – provocări noi! Alături de colegii de la alte Arme, alături de partenerii instituționali, cărora le mulțumesc pentru prezența lor astăzi, aici, dar mai ales pentru parteneriatul solid fără de care misiunile Poliției ar fi imposibil de realizat, totodată alături de societatea civilă, sunteți implicați din nou, în plus față de misiunile curente, în gestionarea fluxului de refugiați care fug din calea războiului.
Faceți o treabă foarte bună, apreciată de opinia publică pe plan național și internațional, pentru care vă mulțumesc și vă felicit totodată!
Doresc, însă, să atrag atenția că zgomotul războiului nu acoperă disfuncționalitățile din sistem, mai ales pe cele de ordin managerial.
Mecanismele instituționale specifice trebuie să funcționeze normal, iar problemele interne, de orice tip, trebuie rezolvate prompt. Iar din această perspectivă, prevenția are atuuri evidente, fie și numai din perspectiva raportului dintre costuri și beneficii.
Vă reamintesc, stimați colegi, că sprijin orice inițiativă care are ca scop consolidarea și modernizarea acestei instituții.
Însă, în același timp, dezaprob orice acțiune prin care se urmărește dezbinarea sau învrăjbirea în interiorul acestei structuri. Soliditatea, credibilitatea și puterea unei instituții sunt exprimate prin unitatea și profesionalismul celor care o compun.
Manifestați permanent preocupare și dorința de a pune umărul la transformarea și consolidarea acestei structuri fundamentale a statului român!
Cetățenii trebuie să aibă încredere în instituțiile statului, iar așteptările de la structurile de forță ale statului sunt cu atât mai mari în momentele dificile ale istoriei. Ridicați-vă la nivelul așteptărilor românilor!
Cunosc dificultățile cu care vă confruntați, fie că este vorba de deficitul de personal, fie că vorbim de condițiile de muncă, dotări, echipamente de protecție sau drepturi salariale.
Pe fiecare palier în parte am făcut pași importanți pentru a avansa și în continuare vă voi sprijini în demersurile care vizează consolidarea și dezvoltarea instituțională a Poliției Române.
Este nevoie de implicarea tuturor pentru a construi o organizație puternică și credibilă. Este nevoie de oameni dedicați profesiei, angajați determinați care să-și respecte cu onoare și profesionalism jurământul față de țară. Datoria dumneavoastră este față de semeni, față de țară și vă îndemn să mențineți rigorile și standardele cele mai înalte de profesionalism.
Cariera pe care ați ales-o, este una care vă obligă la o conduită ireproșabilă. Chiar astăzi, și nu este deloc întâmplător că se petrece acest lucru, au absolvit cursurile cei aproximativ 2000 de elevi ai școlilor de poliție, poliție de frontieră și de jandarmerie din cadrul MAI.
Mesajul este unul puternic și îmi doresc ca istoria de 200 de ani a acestei structuri să fie un reper solid în cariera celor mai tineri, dar și a dumneavoastră cei care le veți fi alături în calitate de mentori pe drumul formării și perfecționării continue.
Dincolo de sacrificiile și restricțiile pe care le presupune profesia de polițist, ea este bazată mai ales pe integritate.
Fiți exemple demne de urmat pentru societate. Depinde numai de dumneavoastră ce imagine proiectați în exterior și cum este percepută și apreciată Poliția Română de către cei în slujba cărora vă aflați.
Cei 200 de ani de tradiție instituțională vă obligă să nu abdicați niciodată de la valorile și principiile fundamentale care vă consacră drept un pilon pentru stabilitatea națională a României.
Momentul de astăzi este unul aniversar, dar si unul de reflecție profundă asupra viitorului acestei instituții. Așteptările societății sunt mari și mă bazez pe fiecare angajat al acestei structuri să conștientizeze misiunea pe care o are și să vadă dincolo de interesul personal.
Cu toții servim interesul public, acela de creștere a gradului de siguranță publică și de întărire a sentimentului de siguranță în rândul cetățenilor.
Ziua Poliției Române stă sub semnul Sărbătorii Bunei Vestiri. Am speranța, ca orice român, că fiecare dintre misiunile Poliției va fi o veste bună pentru cetățeni, pentru siguranța lor, pentru stabilitatea României.
Sunt încrezător că Poliția Română va rămâne aceeași instituție profesionistă a statului român, o structură pe care românii se pot baza indiferent de provocările sociale, economice sau politice. Sunt convins că Legea, integritatea și profesionalismul sunt liniile directoare care vă vor ghida activitatea și pe viitor!
Ați ales, ca oameni ai legii, să fiți de partea dreptății și să apărați drepturile fundamentale, statul de drept și democrația. Aceste valori nu pot fi trecute niciodată în plan secundar, indiferent de provocările cu care vă confruntați în activitatea de zi cu zi.
Nu uitați că acțiunile dumneavoastră contribuie la conturarea imaginii pozitive a omului legii în fața tuturor cetățenilor.
Vă doresc sănătate, putere de muncă, reziliență maximă și mult succes în activitate.
La mulți ani, Poliției Române și tuturor celor care activează sau au activat în cadrul acestei structuri!”

        


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 607 conducători auto. Detalii aici

46 persoane salvate de angajații MAI în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 6.000 de intervenții ale angajaților MAI, pentru siguranța cetățenilor, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut