Peste 20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și piloți MAI vor fi zilnic la datorie, în acest sfârșit de săptămână

În perioada 23 – 25 aprilie, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezente în teren și vor acționa, astfel încât oamenii să se bucure în siguranță de sărbătorile din aceste zile.

În contextul sărbătorilor religioase din aceste zile, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-au dispus măsuri suplimentare de ordine și siguranță publică în special în zonele aglomerate, inclusiv în stațiunile turistice, precum și la cele peste 10.000 de lăcașuri de cult.

Misiunile principale sunt de a acorda sprijin și îndrumare cetățenilor ce se vor afla în spațiile publice, de descurajare a faptelor antisociale și de prevenire a incendiilor. Misiunile vor fi asigurate de peste 8.000 de efective ale M.A.I., dintre care 4.500 de polițiști, peste 1.700 de jandarmi, precum și aproximativ 900 de pompieri.

În plus, peste 1.500 de polițiști rutieri vor acționa pe principalele drumuri și autostrăzi pentru prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului.

Pe traseele montane și în zonele turistice vor fi pe teren peste 200 de jandarmi montani care sunt pregătiți să intervină în ajutorul turiștilor.

Alți peste 4.000 de pompieri cu 3.500 de mijloace tehnice vor fi la datorie pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Astfel, răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat prin intermediul celor peste 700 de echipaje SMURD, dintre care 323 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 43 unități de terapie intensivă mobilă și 344 autospeciale pentru descarcerare și alte urgențe.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviație este pregătit să intervină cu 10 elicoptere în sprijinul cetățenilor, în misiuni de salvare SMURD, de ordine și siguranță publică, precum și să ofere sprijin pentru transportarea vaccinurilor, plasmei hiperimune, echipamentelor medicale și a pacienților confirmați cu COVID-19.

Totodată, zilnic, aproximativ 4.000 de polițiști de frontieră sunt la datorie. La nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru reducerea timpului de așteptare și fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei.

În vederea prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 vă recomandăm ca deplasarea către lăcașurile de cult sau alte zone de interes să se realizeze cu evitarea aglomerărilor.

Precizăm că vineri, 23 aprilie, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, își pot organiza și desfășura activitatea în intervalul orar 5,00-20,00, indiferent de incidența cumulată la 14 zile înregistrată.

Ulterior, în zilele de sâmbătă și duminică rămân în vigoare măsurile stabilite pentru localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori, respectiv mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, în aceste localități operatorii economici urmând să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00.

Reamintim că purtarea corectă a măștii de protecție în toate spațiile publice este obligatorie, inclusiv în zona lăcașurilor de cult, pe timpul oficierii slujbelor.

Manifestați o atitudine preventivă, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome.

În continuare rămân în vigoare  măsurile stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 432 din 8 aprilie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut