Stadiul procesului de vaccinare din cadrul structurilor MAI și a aparatului central

 

Procesul de vaccinare a personalului Ministerului Afacerilor Interne se desfășoară cu respectarea strictă  a prevederilor Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România – document avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, prin HG 1031 din 2020, adoptată de Guvernul României și a altor documente care reglementează activități pentru gestionarea efectelor pandemiei.

La nivelul MAI au fost înființate centre de vaccinare  în rețeaua medicală proprie cu scopul reducerii presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sănătății.

Conform calendarului stabilit de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV), începând cu 4 ianuarie, în cadrul primei etape de vaccinare, la nivelul MAI  a fost demarat procesul de vaccinare a  personalului medico-sanitar și auxiliar, a pompierilor și a paramedicilor.

Având în vedere faptul că pompierii făceau parte din grupa prioritară de vaccinare,  o parte dintre aceștia au fost vaccinați, doar în prima etapă, și în centre ale Ministerului Sănătății.
Conform calendarului CNCAV, în etapa a doua, a început vaccinarea celorlalte categorii de personal din MAI.

În condițiile reducerii temporare a fluxului de aprovizionare cu doze de vaccin, în primele săptămâni ale derulării procesului de vaccinare numărul de doze repartizate pentru centrele de vaccinare ale MAI a fost limitat la 1.000 pe zi, fiind organizate doar 15 fluxuri de vaccinare a câte 60 de doze.

Pentru o  perioadă de aproximativ trei săptămâni nu au mai fost alocate vaccinuri Pfizer, acest proces fiind reluat începând cu 5 martie. Între timp a continuat procesul de vaccinare cu Astra Zeneca, fiind organizate 30 de fluxuri.

Angajații MAI care și-au exprimat intenția de vaccinare sunt introduși de cadrele medicale din rețeaua MAI în Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, fiind vaccinați în limita dozelor alocate de către CNCAV în centrele organizate în rețeaua medicală a MAI. Înscrierea personalului MAI pentru vaccinare se realizează, în concordanță cu prevederile Strategiei naționale de vaccinare.

Platforma permite medicilor din rețeaua MAI să facă programări doar în centrele proprii. La nivelul centrelor MAI, vaccinarea personalului MAI se realizează doar în limita numărului de doze alocate de CNCAV fără a afecta vaccinarea persoanelor din afara MAI.

Până la data de 9 martie a.c., au fost vaccinați cu prima doză 26.050 de angajați MAI din diverse domenii de activitate, în special din zona operativă, ceea ce reprezintă 2,1% din totalul persoanelor vaccinate la nivel național. Din totalul angajaților vaccinați, 11.364 au primit și a doua doză.

Chiar dacă procesul de vaccinare a pus accent pe zona operativă, în cea de-a doua etapă, s-a asigurat simultan acces tuturor structurilor, acordându-se atenție angajaților cu boli cronice și pensionarilor peste 65 ani care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme grave de COVID -19.

La nivelul centrelor de vaccinare din rețeaua medicală a MAI, angajații MAI eligibili au fost înrolați ca beneficiari și programați în platforma RO-VACCINARE până la numărul maxim de doze alocate.

Având în vedere cazurile de renunțări/absenteism înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare ale MAI s-a recurs la soluția programării ad-hoc a altor angajați/pensionari eligibili de pe listele de așteptare cu respectarea prevederilor Strategiei referitoare la etapa a doua. Această măsură a fost luată în vederea limitării pierderilor de doze și a eficientizării procesului de vaccinare.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții ale polițiștilor Capitalei într-un dosar de camătă și șantaj, detalii aici

Întâlnirea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu jurnaliști germani și austrieci, detalii aici

Sari la conținut