Comunicat de presă

În această dimineață, efectivele Poliției Române efectuează, la nivel național, 57 de percheziții domiciliare pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: combaterea criminalității organizate, investigarea criminalității economice și investigații criminale.

Astfel, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, în municipiile București și Cluj-Napoca și în județul Ilfov, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și instigare publică.

Din cercetări a reieșit faptul că, în cursului anului 2021, 3 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, în vederea comiterii infracțiunii de trafic de persoane. Bănuiții ar fi recrutat mai multe persoane vătămate, pe care le-ar fi determinat, inclusiv prin acte de violență, să producă materiale cu conținut sexual, explicit, beneficiile materiale astfel obținute fiind însușite  aproape integral de către persoanele bănuite.

31 de persoane, despre care există bănuiala că sunt implicate în activitatea infracțională, au fost conduși, în vederea audierii, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Până în prezent, au fost identificate 7 persoane vătămate, care au fost exploatate sexual de grupul infracțional organizat.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița – Năsăud, precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării Mobile de Jandarmi Cluj. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Cluj.

Tot astăzi, în județele Hunedoara, Bihor, Caraș Severin și Gorj, sunt în derulare 6 percheziții domiciliare, efectuate de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Din cercetări a reieșit faptul că, din anul 2021 și până în prezent, mai multe persoane, cetățeni români, dar și de alte naționalități, ar fi fost implicate în activități ilegale legate de vânzarea și cumpărarea de autovehicule. Astfel, persoanele în cauză ar fi închiriat autoturisme cu o valoare de piață ridicată, din diverse țări europene, ar fi întocmit documente false în vederea înmatriculării și, ulterior, le-ar fi transportat și comercializat în România, la un preț inferior celui de piață, pentru înlesnirea procesului de valorificare.

Prejudiciul cauzat prin săvârșirea activității infracționale este de 1.800.000 de lei. Ca urmare a cercetărilor efectuate până în prezent, au fost indisponibilizate 18 autoturisme.

De asemenea, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dâmbovița, sub coordonarea unui procuror de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, pun în executare 19 mandate de percheziție domiciliară, în județele Dâmbovița, Sibiu, Timiș, Alba, Maramureș, Constanța, Brașov și în municipiul București, la zece persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, obținerea ilegală de fonduri și înșelăciune.

În urma cercetărilor a reieșit faptul că, în perioada iunie 2020 – ianuarie 2021, prin intermediul a șase societăți comerciale, bănuții ar fi solicitat fonduri garantate de stat pentru întreprinderi mici și mijlocii și ar fi falsificat documente, în vederea obținerii de finanțări de la diverse unități bancare, cu intenția vădită de a nu returna împrumutul, prejudiciul cauzat fiind de 1.180.000 de lei.

În ultimele 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru gestionarea a 4.210 evenimente, dintre care 2.605 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.605 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 851 de posibile infracțiuni, peste 21% dintre acestea fiind din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică formate din polițiști și jandarmi au prins în flagrant 146 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 143 de fapte penale, iar față de 58 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Ieri, au fost depistate 24 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii rutieri au fost prezenți în teren pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Au fost retrase 225 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 455 de permise de conducere, dintre care 52 pentru consum de alcool, iar 4 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.404 contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 2,4 milioane de lei.

Cele mai multe intervenții ale pompierilor, respectiv 1.242 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, au acționat pentru stingerea a 36 de incendii și au efectuat 5 misiuni pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor acestora au fost salvate 61 de persoane.

Totodată, pompierii au efectuat 163 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind aplicate 635 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 508.500 de lei.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 22 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 20 de persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.418 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 135.344 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 169 de permise de ședere fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 42,4%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 22.104 mijloace de transport și 94.588 de persoane, dintre care 11.662 de cetățeni ucraineni.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 8 milioane de accesări ale HUB-ului de servicii al MAI. Detalii aici

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști. Citește mai mult

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători. Detalii aici

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 166 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 186 de fapte penale.

Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice. Citește mai mult

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

17 de persoane salvate în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut