Participarea purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, la emisiunea „Radar geopolitic”, difuzată de postul de televiziune TVR Info, în contextul aderării României la Spațiul Schengen

Emisiune: Radar geopolitic

Moderator: Laura Ștefănescu

Invitați în studio:

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE

Ștefan Popescu, analist

Constantin Ciropea, contraamiral

 

Laura Ștefănescu: O ediție specială Radar geopolitic în doua părți. Prima parte este dedicată subiectului Schengen. În premieră, la Radar geopolitic, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI. Mă bucur să te văd în premieră aici să te revăd la Televiziunea Română, pentru că trebuie să spunem că ai fost jurnalistă, și chiar la noi și mulțumesc foarte mult pentru prezență.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Mulțumesc și eu pentru invitație și îmi amintesc cu mare plăcere de perioada petrecută aici la TVR.

Laura Ștefănescu: Sper că iți amintești cu plăcere, și cred că, sper, să iți fi și folosit în activitatea ta de la Ministerul de Interne. (…)

Aș vrea să abordăm exhaustiv ce se întâmplă de duminică, pe toate liniile, pe toate fațetele. (…) Aș vrea să încep cu tine discuția. De sâmbătă noapte, de duminică, de pe 31 martie, sunt noi reguli de circulație pentru că Romania intră cu aceste frontiere aeriene și maritime în spațiul Schengen. Aș vrea să clarificăm pentru publicul larg ce reguli se schimbă și ce reguli nu se schimbă. Te rog să ne spui  ce se întâmplă în aeroport din momentul în care un turist, un călător român, vrea să plece într-o țară Schengen și dacă vrea să plece într-o țară non Schengen.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Începând din noaptea de sâmbăta spre duminică, ora 00.00, cetățenii români care vor dori să plece către țări, state membre Schengen, nu vor mai trebui să treacă pe la ghișeele Poliției de Frontieră pentru controlul documentelor de identitate, dar vor trebui să aibă asupra lor document de identitate, așa cum este normal în orice țară.

De fapt, ghișeele Poliției de Frontieră nici nu se vor mai afla în terminalul Schengen, nu se vor mai afla nici porțile automate de control. Toate acestea se vor muta în zona non Schengen. Pentru cetățenii care vor veni din state Schengen, la fel, nu se vor mai opri la ghișeele Poliției de Frontieră. Nu vor mai trebui să prezinte documentele de călătorie. Practic, când vor coborî din avion, pur și simplu, vor merge, vor lua bagajele și vor pleca spre destinația dorită.

Sunt unele precizări care trebuie făcute în ceea ce privește minorii.

Laura Ștefănescu: La minori, deci știm că noi trecem fără niciun fel de control, dar există, totuși, unele situații, nu știu dacă le numim excepții, dar am putea fi controlați. Te rog, până la minori aș vrea să lămurești această procedură.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Polițiștii de Frontieră vor rămâne prezenți în terminalul Schengen, precum și echipe mixte formate din polițiști, jandarmi și colegi de la Inspectoratul General pentru Imigrări pentru a efectua verificări inopinate, aleatorii, în baza unor analize de risc sau în baza unor suspiciuni. De exemplu, dacă au o suspiciune legată de o anumită persoană, o vor opri și vor verifica documentele de călătorie pentru a se asigura că persoana este în regulă, nu prezintă un risc pentru noi, are documentele valabile, nu este dată în urmărire națională sau internațională, în funcție de situație.

Laura Ștefănescu: Astfel de verificări polițienești sunt absolut normale în astfel de situații. Polițiștii vor folosi un dispozitiv mobil pentru aceste verificări. Este vorba de o aplicație și te rog să ne spui cum funcționează, astfel încât cei care ar putea fi opriți, chiar dacă se deschide acest air Schengen și nu mai sunt controale, totuși, poate acest control inopinat să oprească pe cineva și atunci se întâmplă o anumită procedură. Te rog să ne explici ce-i cu aceasta aplicație.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Este foarte simplu și durează foarte puțin. Este vorba despre aplicația pe care și acum o folosesc polițiștii de frontieră doar că folosesc în stațiile fixe. Acum, pur și simplu, polițistul de frontieră când vă opri o persoana cu ajutorul unui telefon mobil, pe care este instalată această aplicație, scanează documentul de identitate al persoanei respective și este pus în legătură cu bazele de date polițienești și astfel află toate informațiile importante despre persoană.

Laura Ștefănescu: Este o excepție să precizam acest lucru.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Este o excepție. Este vorba de controale aleatorii, inopinate, în baza unor analize de risc, în baza unor suspiciuni. În momentul în care se constată că aceste suspiciuni nu se confirmă, persoana poate să își continue nestingherită călătoria.

Laura Ștefănescu: Spune-mi, te rog, cum s-a pregătit Ministerul de Interne pentru această zi de duminica și în special pentru săptămâna viitoare? Vă așteptați la evenimente speciale, ați luat măsuri suplimentare de a suplimenta personalul sau la ce v-ați gândit?

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Desigur, au fost suplimentate efectivele, așa cum spuneam în sprijinul polițiștilor de frontieră, vor fi echipaje de la alte structuri. Polițiștii vor fi acolo atât pentru a efectua aceste verificări de care spuneam, dar și pentru a oferi sprijin și îndrumare călătorilor, astfel încât totul să decurgă foarte simplu și oamenii să știe exact ce au de făcut. Pentru că ei, în momentul în care trec de controlul de securitate, pur și simplu trebuie să se îndrepte spre porțile de îmbarcare. Iar noi vom fi acolo pentru a-i îndruma spre aceste porți.

Laura Ștefănescu: Ați pus acele plăcuțe cu Schengen, non Schengen?

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Se vor pune în noaptea de sâmbăta spre duminică.

Laura Ștefănescu: Deci acum încă nu sunt.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI:  Acum nu sunt pentru a nu deruta pasagerii care încă efectuează curse în această perioadă.

Laura Ștefănescu: Despre minori, te rog, sunt foarte multe întrebări și în redacție, avem și de la telespectatori. Ce se întâmplă cu minorii care vor ieși în țările Schengen, de duminică încolo, și cei care vor ieși în țările non Schengen. Ce reglementări sunt legate de minori? Ce trebuie să facă un român care vrea să plece copiii afară?

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Pentru călătoriile în state Schengen sau non Schengen rămân aceleași reguli în ceea ce privește minorii, respectiv aceleași tipuri de documente pe care trebuie să le aibă asupra lor.  Dacă minorul călătorește cu ambii părinți este nevoie doar de un document de călătorie. Dacă, însă, călătorește cu unul dintre părinți, este nevoie ca, pe lângă documentul de călătorie, să aibă și o declarație autentificată a celuilalt părinte prin care acesta își dă acordul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Este foarte important de precizat că acestea sunt regulile și la acest moment. Deci în ceea ce privește minorii, odată cu intrarea în Schengen, ei vor călători că și adulții și cu aceleași documente cu care călătoresc și acum. În funcție de situație, daca călătoresc, cum spuneam cu un singur părinte sau daca călătoresc cu o terță persoană, un unchi, să zicem…

Laura Ștefănescu: Deci au nevoie de documente, nu se schimbă nimic în privință asta.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Nu se schimbă nimic. Sunt aceleași documente ca și acum. Practic, pentru niciun cetățean român nu sunt aduse obligații suplimentare față de ceea ce este acum. Doar beneficii.

Laura Ștefănescu: Dar nici nu sunt retrase aceste documente pentru minori.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: Nu sunt retrase pentru că avem și datoria de a ne proteja copiii de diferite infracțiuni și atunci aceste documente ne dau nouă siguranța că ei părăsesc țara în condiții de legalitate, cu persoane responsabile care vor avea grijă de ei, respectiv părinții, tutori legali sau persoane care au acordul părinților pentru respectiva călătorie. (…)

Laura Ștefănescu: Aș vrea să vă întreb, pentru că și Ministerul de Externe este implicat în acest subiect Schengen, când vom intra cu Schengen terestru? (…) Vă ia prin surprindere această întrebare?

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: Nu mă ia prin surprindere, având în vedere că, daca nu mă înșel, chiar premierul a anunțat astăzi, a făcut anunțul. Pe această temă, în ceea ce privește colaborarea foarte bună pe care Ministerul Afacerilor Externe a avut-o cu Ministerul Afacerilor Interne și cu alte instituții din România pentru data de 31 martie, care este o zi importantă. Practic, România devine membru deplin al spațiului Schengen. Controalele la frontierele aeriene și maritime sunt eliminate. E un pas important realizat cu eforturi deosebite. V-am spus, e un efort e interinstituțional.

Laura Ștefănescu: Premiera, pentru România, în acest moment, este o dubla premieră, am vorbit ce se întâmplă cu absența acestor duble controale la Air Schengen. Cealaltă premieră este că Romania va elibera vize Schengen și de acest aspect se ocupa Ministerul de Externe.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: Aș vrea să fac o precizare vizavi de cetățenii români care vor călători în spațiul Schengen, să completez, să întăresc ceea ce a spus Monica Dajbog mai devreme. Referitor la cetățenii români, aceștia nu vor avea nevoie de viză pentru a călători în alte state membre ale UE, iar de la 31 martie 2024, România va aplica integral prevederile aquis-ului Schengen. Ca atare, începând cu această dată, pentru călătoriile în interiorul spațiului Schengen, nu vor mai exista controale la frontierele aeriene și maritime. Control la frontierele terestre interne UE rămâne încă în vigoare.

Laura Ștefănescu: Domnule Popescu, este o gură de oxigen pentru actuala coaliție acum, în perioada electorala, faptul că acest Schengen aerian și maritim devine operațional și românii se vor putea bucura doar de aceste călătorii, fără controale pe aeroport?

Ștefan Popescu: Da, fără îndoială, este un succes care s-a întâmplat în actuala guvernare. Trebuie să salutăm acest succes, are și o valoare simbolica. Eu, ca istoric, spun întotdeauna, valoarea simbolică este foarte importantă în Europa, pentru că în momentul în care cetățeanul roman nu mai prezintă pașaportul, arată clar că se simte mult mai integrat, se simte mult mai prezent, se simte la fel că ceilalți cetățeni europeni, deci este o victorie de etapa importantă.

Din păcate, se întâmplă cu oarecare întârziere, așa cum s-a întâmplat și integrarea noastră în Organizația Tratatului Nord Atlantic. (…) Va trebui să mai așteptam cu frontierele terestre, sunt destul de pesimist aici, pentru că dacă mă uit pe sondaje, alegerile din Austria politice vor avea loc în toamnă. Dacă ne uitam la ultimele sondaje realizate de la începutul anului 2023 până în prezent, partidul populist de extremă dreapta, partidul libertății austriac este cu un solid 30%, cu noua, zece procente peste partidul cancelarului Nehammer.

Romania va menține pe agenda europeană și pe agenda politicii sale externe și nu numai, a altor ministere importante, cum este Ministerul de Interne, care a avut o contribuție foarte importantă, va menține acest subiect, îl va menține inclusiv în atenția aliaților. Avem o fereastră de oportunitate. De ce? Îmi pare rău să o spun așa, dar așa este istoria, faptul că probabil că în 2025, când e posibil să intrăm într-o situație post conflict și, bineînțeles, acutizarea nevoii ca Ucraina să fie ajutată, cred că va crește presiunea asupra Austriei, pentru că blocajele sunt pe cale terestră.

(…)


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

34 de cetăţeni străini, opriţi la frontiera cu Ungaria

Efecte înregistrate la nivel național în intervalul 15.09.2024, ora 07.00 – 16.09.2024, ora 08.00. Detalii aici

334 de persoane salvate de angajații MAI, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut